Делегација Српске посјетила Пудонг - финансијски центар Азије

09.11.2023


У наставку посјете НР Кини, делегација званичника из Републике Српске коју предводи потпредсједник Владе и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, а која борави у Шангају на 6. Кинеском међународном увозном сајму, посјетила је данас пословну зону у дистрикту Пудонг, финансијском центру Азије.

- Са замјеником градоначелника Пудонг дистрикта у Шангају господином Јан Чаом разговарано је о могућностима представљања наших производа на кинеском тржишту, као и развоју е-трговине засновано на знањима и искуствима која имају у овој изузетно развијеној регији - истиче се у саопштењу.

Пудонг је за 32 године постојања овог дистрикта увећао свој бруто друштвени производ за више од 200 пута, што довољно говори о економском расту овог дијела НР Кине.

- Посебна част нам је указана понудом за подршку за организацију павиљона Републике Српске на наредном Кинеском међународном увозном сајму, те подршка за излагање производа из Републике Српске у зони слободне трговине Пудонга. То је одлична прилика за наше привреднике за пласирање производа из Републике Српске на кинеско тржиште - поручио је Шеранић након састанка.

Приликом обиласка зоне слободне трговине због могућности будућег представљања производа из Републике Српске задовољство је изразио и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

- Са данашњих састанака одлазимо богатији за драгоцјена искуства и нова сазнања која ћемо свакако имплементирати у разне области пословања у Републици Српској - изјавио је  Клокић.

Делегација из Републике Српске посјетила је и острво вјештачке интелигенције у оквиру индустријско-технолошког парка Џангјианг у којем су имали прилику да се упознају са најсавременијим технологијама данашњице, између осталог и у области здравства и биомедицине.

Делегација из Републике Српске борави у вишедневној је посјети у Народној Републици Кини гдје се одржавају састанци са представницима кинеских компанија, те представљање инфраструктурних пројеката који се већ реализују у сарадњи са кинеским партнерима, као и могућности за будућу сарадњу.

У делегацији званичника из Републике Српске су и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, министар трговине и туризма Денис Шулић, као и представници Mинистарства саобраћаја и веза и Mинистарства финансија у Влади Републике Српске, те локалних заједница и јавних предузећа. У Шангају борави и делегација Привредне коморе Републике Српске на челу са предсједником Коморе Пером Ћорићем.

Подсјећамо, 6. Кинески међународни увозни сајам, који се одржава у Шангају од 5. до 10. новембра, је највећи овог типа у НР Кини, гдје учествују бројни високи званичници из НР Кине и свијета и око 3.500 компанија из 140 земаља, у организацији Владе Народне Републике Кине и Кинеског међународног увозно-извозног бироа.

ИЗВОР: РТРС