Делегацију Коморе примио градоначелник Франкфурта на Одри

31.10.2018


У оквиру студијске посјете Њемачкој, делегација бањалучког подручја у огранизацији Коморе Бања Лука је посјетила град Франкфурт на Одри. Том приликом је делегацију примио лично градоначелник Франкфурта, господин Рене Вилке. Симболично, састанак је одржан у просторијама знамените Болфрас куће, која је реконструисана у оквиру пољско-њемачког прекограничног пројекта уз подршку фондова Европске уније.

Подручна привредна комора Бања Лука, у оквиру пројекта “КООПЛокал – Јачање сарадње Привредне КОморе и ОПштина на пружању подршке економском развоју на ЛОКАЛном нивоу” у периоду 14 - 19. октобар 2018. провела је студијску посјету у Франкфурт на Одри, Еберсвалде и Берлин. Ове њемачке градове је посјетила делегација коју су чинили представници Подручне привредне коморе Бања Лука, Привредне коморе РС и општина Лакташи, Србац и Прњавор. Домаћин делегације је била Привредна комора Источног Бранденбурга под руководством директора, доктора Кнута Тила.

Другог радног дана студијског путовања, са градоначелником Франкфурта на Одри и сарадницима разговарано је о могућностима сарадње овог њемачког града и локалних заједница Лакташи, Прњавор и Србац. Првенствено је било ријечи о изради заједничких пројеката коришћењем фондова Европске уније с обзиром на велико искуство које специјализоване агенције у овом граду имају у области израде и провођења пројеката. Горан Рачић, предсједник Коморе, представио је привредне потенцијале и предности подручја на којем дјелује Комора Бања Лука. Услиједиле су појединачна представљања општина Лакташи, Србац и Прњавор, након чега је закључено да постоје велике сличности између ових локалних заједница и Франкфурта. Ријеч је о географски и популационо сличним јединицама локалне управе. Домаћини су истакли да је промјена система управљања привредом након уједињења Њемачке произвела гашење великих индустријских погона, те створила потребу за програмима реструктурирања. Највећи проблем са којима се сусрећу мањи градови у близини Берлина данас, је велики одлив млађе популације, смањење броја становника и старење становништва. Програми којима се локална управа бори са овим проблемима, као и програми јачања међуграничне сарадње са Пољском, су области у којима, између осталог, има највише простора за размјену искустава са нашим општинама.

У оквиру пријема у градској управи Франкфурта, делегација је имала прилику да се састане са представницима Центра за сарадњу Франкфурт-Слубице и Еурорегиона Про Европа Виадрина, господом Зореном Болманом и Торалфом Шивицом. Ови разговори су обиловали примјерима пројеката међуопштинске и прекограничне сарадње што је било од изузетне користи за наше општине с обзиром да су ове организације понудили своја партнерства и стручну помоћ у пројектима који би на ове теме били припремљени у Републици Српској.

Франкфурт на Одри град је у немачкој савезној држави Бранденбург. Град се налази на западној обали ријеке Одре. На другој обали ријеке је град Слубице у Пољској, који је до 1945. био дио Франкфурта. Површина општине износи 147,8 км2. У граду је, према процјени из 2010. године, живјело 61.286 становника. Године 1988. у Франкфурту је живело 88.000 људи, али је послије уједињења Њемачке дошло до великог економски мотивисаног одлива становништва. Просјечна густина становништва износи 415 становника/км2. Први универзитет у граду је отворен 1506. године, али је расформиран 1811. Поново је отворен 1991. под именом Европски универзитет Виадрина. Како му и име говори, главни предмет студија је европска сарадња.

Током четири радна дана које је делегација пројекта провела у Њемачкој одржано је 19 састанака и разговарано је са преко 30 саговорника.