Деташмане за рад у Њемачкој добило 28 привредних друштава из Српске

03.10.2022


У Привредној комори Републике Српске данас су додијељени деташмани за рад у Њемачкој за 28 привредних друштава из Српске.

Укупан контингент деташмана за БиХ износи 2.000 дозвола мјесечно, од чега Српској припада 666, односно једна трећина. Деташмани су додијељени за деташманску 2022/2023. годину.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да је међу 28 пријављених предузећа, седам нових.

Важно је истаћи да су ово све веома успјешна предузећа, међу којима је 21 који су и лани користили деташмане и имала приход у Српској од око 190 милиона марака, док су у Њемачкој остварили приход од око 56 милиона марака. Ова предузећа запошљавају око 2.300 радника и можемо рећи да смо кроз ове фирме имали директно извоз око 56 милиона марака  – истакао је Ћорић, нагласивши да очекује да ће у новој деташманској години ови резултати бити далеко већи.

Представник привредног друштва „Враница“, које већ дуже вријеме користи деташмане, Ненад Станишљевић појаснио је да захваљујући деташманима, привредна друштва из Српске у Њемачкој ангажују раднике којима се порези и плата исплаћују по њемачким законима, док им се доприноси уплаћују овдје.

– Протеклу годину обиљежила је пандемија, проблеми са визирањем али је посла било. Запослени раде девет мјесеци тамо, па се враћају овдје три мјесеца – рекао је Станишљевић, који је и предсједник Комисије за додјелу деташмана.

ИЗВОР: ПКРС