Дистрибутери нафте против већих парафискалних намета

11.02.2019


Радни састанак Групације и Одбора за промет нафтом и нафтним дериватима, који је одржан у петак 8. фебруара 2019. године у кабинету предсједника ППК Бања Лука, актуализовао је проблем повећања парафискалних намета привредницима у области промета нафтом и нафтним дериватима, упркос Закону који је то јасно забранио без претходне сагласности Министарства финансија РС.

Наиме, поједине општине и градови у Републици Српској су одлукама о комуналним таксама повећале намете за истицање реклама бензинским пумпама, што је довело до тога да су трошкови по овом основу за привреднике повећани чак двоструко. Дистрибутери су оштро осудили кршење Закона у појединим општинама и градовима РС, те затражили од Привредне коморе да реагује и заштити њихова права.

Поред овог проблема, дистрибутери су дискутовали и о актуелним темама у области промета нафтом и нафтним дериватима, на основу којих ће својим активностима и у наредном периоду ићи у правцу уређења тржишта нафте и нафтних деривата и креирање бољег пословног амбијента за привреднике.