Дистрибутерима нафте и нафтних деривата укинута обавеза узимања личних података физичким лицима, купцима гаса за домаћинство

26.03.2018


Након што је Управи за индиректно опорезивање БиХ од стране Одбора за промет нафтом и нафтним дериватима У Подручној привредној комори Бања Лука упућена Молба за хитну допуну тумачења о вођењу евиденције у Обавијести за продају ТНГ-а за домаћинства у боцама, УИО БиХ издала је Информацију о допуни Обавјештења о промету ТНГ-а за домаћинства физичким лицима којом се дистрибутерима укида обавеза узимања личних података од физичких лица купаца боца ТНГ-а за домаћинство.

Није дозвољена обрада личних података купаца течног нафтног плина физичких лица-грађана, што подразумијева забрану идентификације личних података купца, као и унос личних података у Евиденцију о промету течног нафтног плина који није прометован за погон моторних возила (као што су: име и презиме, ЈМБ физичког лица, број личне карте, адреса и регистарска ознака возила које је у власништву физичког лица-грађанина), а која (евиденција/табела) је дана 22.02.2018. године објављена на службеној страници УИО. Исти су дужни обрисати и уништити личне податке купаца течног нафтног плина, прикупљене у Евиденцији о промету течног нафтног плина који није прометован за погон моторних возила – саопштено је из Сектора за порезе Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Правовременом реакцијом Подручне привредне коморе Бања Лука на тај начин је спријечено да дође до недоумица и евентуалних казни за дистрибутере у контроли код инспектора, јер је претходним Упутством предвиђено да су дистрибутери у обавези да узимају личне податке за сваку продату боцу ТНГ-а за домаћинство од купаца физичких лица, што је у супротности са Законом о заштити личних података БиХ.

У Евиденцију о промету течног нафтног плина који није прометован за погон моторних возила уносе се сви табелом предвиђени подаци за купце - правна и физичка лица регистрована за обављање дјелатности, док се за испоруке физичким лицима-грађанима уноси број фискалног рачуна, продата количина и продајна вриједност са ПДВ-ом. За испоруку плина на адресу купца, у Евиденцију се уносе и подаци о броју отпремнице, датуму отпремнице и регистарској ознаци намјенских возила отпреме. Сходно овој допуни уједно су дати и одговори на питања Подручне привредне коморе Бања Лука – објаснили су из УИО БиХ.