Договорено потписивање споразума о сарадњи са Привредном комором Источног Бранденбурга

31.10.2018


У оквиру студијске посјете Њемачкој, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука се састао са директором Привредне коморе Источног Бранденбурга, господином Кнутом Тилом. На овом састанку договорени су детаљи споразума о сарадњи који ће већ у новембру бити потписан између двије коморе.

Подручна привредна комора Бања Лука, у оквиру пројекта “КООПЛокал – Јачање сарадње Привредне КОморе и ОПштина на пружању подршке економском развоју на ЛОКАЛном нивоу” у периоду 14 - 19. октобар 2018. провела је студијску посјету у Франкфурт на Одри, Еберсвалде и Берлин. Ове њемачке градове је посјетила делегација коју су чинили представници Подручне привредне коморе Бања Лука, Привредне коморе РС и општина Лакташи, Србац и Прњавор. Домаћин делегације је била ИХК Остбранденбург (Привредна комора Источног Бранденбурга) под руководством директора др Кнута Тила. Првог радног дана, у просторијама ИХК у Франкфурту на Одри, представљене су могућности сарадње регија Бања Лука и Остбранденбург и договорено је потписивање споразума о сарадњи привредних комора двију регија. Овим споразумом и формално ће бити потврђено неколико активности које ће двије коморе у наредном периоду провести, а ријеч је о слиједећим областима:

1)  Унапређење привредне сарадње подручја Бања Лука и Источног Бранденбурга кроз организацију привредних мисија. С обзиром да је Европска мрежа предузетништва заступљена у обе привредне коморе, организација привредних мисија би била подржана кроз овај механизам.

2)  Пренос знања и искустава ИХК Остбранденбург из области дуалног образовања кроз израду пројекта финансираног из фондова ЕУ по узору на неколико пројеката које је ИХК Агенција за пројекте већ проводила у другим земљама.

3)  Промоција подручја Бања Лука у магазину ИХК са освртом на структуру привреде, могућности за привредну сарадњу али и промоцију туристичких потенцијала.

4)  Пренос искустава у области развоја центра за иновације и увођења услуга Коморе из подручја дигитализације пословања.

5)  Развој пројеката из области руралног развоја и унапређења пољопривреде.

Током четири радна дана које је делегација пројекта провела у Њемачкој одржано је 19 састанака са преко 30 саговорника. И поред великог броја циљева којима су организатори били вођени при организацији овог студијског путовања, највећи број њих је и остварен.