Други годишњи састанак са начелницима локалне управе

14.12.2018


На другом састанку са начелницима општина, партнерима на провођењу пројекта КООПЛокал одржаном 14.12.2018, Горан Рачић, предсједник Подручне коморе састао се са начелницима општина Прњавор и Србац, Дарком Томашем и Млађаном Драгосављевићем, те Гораном Суботићем, начелником Службе начелника Општине Градишка, Витомиром Кузмановићем начелником Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Општине Челинац и Драгицом Ристић директором Привредне коморе РС. Како је и било планирано на претходном скупу овог типа одржаном у мају, присутни су упознати са активностима које су ППК БЛ и општине провеле у 2018. години ради унапређења локалног привредног амбијента. Активности пројекта КООПЛокал су у потпуности завршене али је истакнуто како ће оне бити настављене и без подршке донатора у наредним годинама те да ће циљне локалне заједнице бити одређиване у складу са актуелностима у привреди. Стога су, осим партнерских општина у пројекту, на састанак позване и сусједне општине Челинац и Градишка.

Напоменуто је да су резултати који су постигнути у протеклиџ 13 мјесеци КООПЛокала на располагању свим јединицама локалне управе на територији дјеловања Подручне коморе. Посебно, ово се односи на Методологију за израду промотивног материјала општина. Пројекат је, на основу поменуте Методологије припремио девет промотивних публикација у области дрвне и металске индустрије, те агробизниса, по три за сваку наведену грану и за сваку општину. Публикација је штампана у одређеном тиражу, а намијењена је и за електронско кориштење. Такође, општине могу користити рјешење које је КООПЛокал развио за Лакташе Србац и Прњавор, а у виду апликација за мобилни телефон. Овај алат служи за информисање јавности, о условима пословања и другим актуелностима, али је истовремено и инструмент комуникације са локалном управом, као и промоције локацијских предности општина у вези са привлачењем инвестиција.

Остале активности које су биле на дневном реду су и едукације за потребе запослених у јединицама локалне управе. У августу, организован је семинар за стручне сараднике на тему „Унапређење комуникације са корисницима услуга локалне управе“ а у децембру су обрађене теме „Бесповратна средства ЕУ и како их добити“ и „Јавно приватно партнерство као модел унапређења јавних услуга јединица локалне управе“. У сарадњи са Аеродромом Републике Српске, у септембру је одржан стручни скуп на тему „Аеродром Бања Лука у функцији развоја регије који је био намијењен свим заинтересованим странама у процесу развоја авионског саобраћаја у Републици Српској, с циљем размјене мишљења о приликама за развој које нуди унапређење Аеродрома Бања Лука и препознавање улога свих актера у овом процесу. Овакви догађаји ће бити и у Каталогу едукација КОморе за 2019. годину.

Пројектом планирана студијска посјета, обављена је половином октобра. Како је и договорено на састанку начелника општина одржаном у мају, посјета је организована у сарадњи са Комором Источног Бранденбурга, а делегација је обавила 19 састанака са преко 30 саговорника у Франкфурту на Одри, Еберсвалдеу и Берлину у Њемачкој. Значајни састанци су одржани у градској управи, обављене су посјете пословним субјектима као и тренинг центру за образовање (у систему двојног образовања).

У 2019. години, присутни су сложно изнијели, очекује нас сарадња на реформи средњег образовања и тјешња сарадња са привредом у вези са ублажавањем ефеката одлива становништва.