Фабрици "Јелшинград Ливар ливници челика" дозволиће се тестни рад, штета у предузећу 250.000 КМ

22.07.2022


Фабрици "Јелшинград Ливар ливници челика" из Бањалуке је након неколико дана дозвољено да почне са тестним радом, а штета због затварања од стране инспекције у овом предузећу је око 250.000 КМ, речено је данас на састанку у Подручној Привредној комори Бањалука.

Горан Рачић, предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука, казао је да их је директор Брдар упознао са проблемом, те да су данас разговарали са представницима инспектората и министарстава. "Јелшинград је урадио највећи дио недостатака и они су 90 одсто отклоњени и потребно је да се омогући пробна производња и да ова фирма уђе у нормалну тестну фазу производње, како не би довели ову фабрику у веће проблеме", рекао је Рачић.

Миодраг Брдар, директор "Јелшинград Ливар ливница челика", навео је да је циљ да сви буду заштићени, како њихови радници, тако и сви грађани.

"Ми смо све урадили што је до нас. Надамо се да ћемо почети нормално радити како би консолидовали проузводњу јер имамо осам милиона КМ уговорених послова", казао је Брдар.

Додао је да је ова фабрика у обавези два пута годишње да све уради и испита да ли има штетности.

"Задња посјета инспекције је била у новембру и све је добро прошло, и анализе су показале да нема штетности." Јелшинград" је у великим дуговима још од почетка рата, и ми смо те дугове наслиједили и смањили.

"Моја кућа се налази одмах крај "Јелшинграда" и имам троје дјеце. Мислите да бих ја дозволио да се моја дјеца загађују?", упитао је Брдар

Истакао је да је процјењена штета фабрике за ових неколико дана затварања око 250.000 КМ.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, нагласио је да је ливница срце "Јелшинграда", те да се морало нешто урадити како би се ријешио овај проблем.

"Морамо заштитити наше раднике и грађане, те да фабрика почне са радом. Ова фабрика има уговорне обавезе и потребно је да се дозволи рад како би се те обавезе испоштовале. Уколико има ефекта у пробној производњи да се заврши и тих 10 одсто и да се фабрика пусти у рад. Ми подржавамо рад инспекције, јер једино тако можемо да заштитимо здравље грађана и радника", појаснио је Пеулић.

Извор: Независне новине