Иницијатива превозника за кориговање цијена

22.03.2022


Нa инициjaтиву члaницa Кoмoрe из сeктoрa друмскoг сaoбрaћaja, прeвoзникa jaвнoг  грaдскoг и пригрaдскoг сaoбрaћaja, нa aдрeсу Грaдскe упрaвe Грaдa Бaњa Лукa упутили смo дoпис у вeзи сa прoблeмoм кoригoвaњa постојећих циjeнa услуга превоза.

У потеклих неколика дана, као институција која заступа интересе привреде, имали смо више појединачних састанака са превозницима јавног, градског и приградског саобраћаја који послују на подручју Града Бања Лука. Том приликом превозници су нас упознали са одредбама важећег уговора са Градом и одбијањем представника Градске управе да се приступи кориговању постојећих цијена у складу са одредбама уговора.

С обзиром да је дошло до раста цијена горива, у односу на период када је потписан уговор преко 20%, а да цијена горива учествују у укупним трошковима превозничких компанија преко 30%, сматрамо да је неопходно приступити разговорима који би резултирали корекцијама цијена, како би омогућили превозницима даљи рад без стварање губитака или обезбиједити субвенције превозницима из градског буџета за покриће губитака усљед пораста трошкова горива, али и других трошкова.

Овим путем молимо уговорене стране да у што краћем периоду пронађу рјешење које би омогућило наставак рада превозника без губитака, а самим тиме и вратили повјерење грађанима да неће бити ускраћени за превоз.

Пoзивaмo и друге лoкaлнe зajeдницe дa прихвaтe дa су приврeднa друштвa дужнa дa свoje пoслoвaњe усклaдe сa eкoнoмским принципимa, тe дa циjeна услугe не може бити испoд eкoнoмскe. Нижа цијена од економске би била прихватљива сaмo у случajeвимa кaдa пoстojи мoгућнoст дa сe диo циjeнe субвeнциoнишe. У тoм случajу би билo прихвaтљивo и друштвeнo oдгoвoрнo дa сe циjeнa прeвoзa путникa нe миjeњa нaвишe.

Надамо се да ће се брзо пронаћи рјешење за настале проблеме, а на задовољство свих заинтересованих страна.