Јавни позив потенцијалним корисницима бесповратних средстава за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

26.11.2021


Пројекат Европске уније EU4AGRI објављује јавни позив вриједан 6 милиона КМ за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у БиХ с циљем постизања одрживе пољопривреде, контролисане употребе природних ресурса и увођења добрих пракси, те стварања нових и очувања постојећих радних мјеста. Овај јавни позив је седми по реду објављен кроз пројекат EU4AGRI како би се подржао рурални развој, поготово у периоду трајања COVID-19 пандемије и опоравка од кризе проузроковане њом.

Ко се може пријавити?

На јавни позив се могу пријавити физичка лица, обрти/предузетници, задруге и предузећа која се активно баве примарном пољопривредном производњом у секторима: производња млијека, производња меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, и гљива и производња меда. Подносиоци могу да поднесу пријаве искључиво самостално.

Сваки подносилац пријаве може аплицирати за бесповратна средства у износу од 20.000 КМ до 200.000 КМ (без ПДВ-а). За сваку инвестицију подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% од укупног износа инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа гдје властито суфинансирање износи минимално 30%.

Крајњи рок за подношење пријава је 31. јануар 2022. године до 17.00 сати.

Све о начину пријављивања, потребној документацији и додатним питањима које имате прочитајте на страници https://eu4agri.ba/

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://eu4agri.ba/postavi-pitanje у периоду од 10.12.2021. до 15.01.2022. године. На сва питања која стигну прије или послије наведеног рока се неће одговарати. Прије постављања питања заинтересовани подносиоци пријава требају пажљиво прочитате документ Смјернице за подносиоце пријава и постојећа питања и одговоре везане за овај јавни позив. Пројекат неће одговарати на већ одговорена питања.

Кроз пројекат EU4AGRI до сада је подржано 45 инвестиција босанскохерцеговачких пољопривредника и предузећа са инвестицијама укупне вриједности 10.7 милиона КМ од чега је 6.3 милиона КМ финансирала ЕУ. У склопу EU4AGRI, ЕУ пружа подршку јачању конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Кроз EU4AGRI-Recovery, ЕУ пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских ефеката пандемије COVID-19 на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма, те осигурање континуитета њиховог пословања, док се кроз EU4BusinessRecovery  утиче на смањење посљедица изазваних пандемијом на пољопривредна и туристичка предузећа, микро, мала и средња предузећа. За сва три пројекта Еуропска унија издвојила је 38 милиона еура.

Пројекте проводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Чешком развојном агенцијом (za EU4AGRI и EU4AGRI-Recovery) и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Међународном организацијом рада (ILO) (за EU4BusinessRecovery).

Вијест преузета са сајта https://eu4agri.ba/