Јавни позив за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке инвестицијама у сврху унапређења заштите и сигурности на раду

18.01.2023


Нови позив за додјелу бесповратних средстава Европске уније у БиХ / 600 хиљада КМ за унапређење заштите и сигурности на раду у сектору пољопривреде.

У оквиру пројекта EU4BusinessRecovery, који финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, протеклог мјесеца објављен је Јавни позив за учешће у програму техничке подршке и додјеле бесповратних средстава у оквиру мјере подршке инвестицијама у сврху унапређења заштите и сигурности на раду (укључујући мјере заштите од ЦОВИД-19) у сектору пољопривреде у Босни и Херцеговини.

Кроз овај јавни позив, вриједан 600 хиљада КМ, Европска унија омогућит ће учешће пословних субјеката у програму едукације, техничке и финансијске подршке везано за заштиту и сигурност на раду. Након учешћа у едукацији и техничкој подршци пројекта, предузећа ће бити квалификована за финансијску подршку инвестицијама од 10 000 до 30 000 КМ, која ће бити усмјерена на имплементацију препоручених мјера за унапређење заштите и сигурности на раду (укључујући COVID-19 мјере).

Одабрана предузећа добит ће бесплатно учешће у едукацији о законским аспектима и значају примјене мјера заштите и сигурности на раду. Додатно, предузећима ће бити пружена техничка подршка у областима процјене постојећег стања за заштиту и сигурност на раду, испитивања услова радне средине и препорука за унапређење услова радне средине, израде акта о процјени ризика за свако радно мјесто, израде интерног акта о заштити на раду заједно са приједлогом потребних средстава за заштиту и сигурност на раду и/или едукацију запослених о заштити и сигурности на раду. Поменута техничка подршка ће бити пружена у складу са индивидуалним потребама предузећа.

На јавни позив могу се пријавити обрти, предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су регистрована најкасније годину дана прије објаве овог Јавног позива и баве се примарном пољопривредном производњом или прерадом пољопривредних производа и сировина. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 15% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције. Јавни позив са пратећом документацијом доступан је директно путем wеб странице eu4business.ba. Сви заинтересовани за учешће у јавном позиву пријаве са потребном документацијом требају доставити путем онлине платформе javnipoziv.undp.ba до 20.01.2023.

Реализацијом ових инвестиција настоји се подржати модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшање руралне економије. Главни циљ је осигурати опстанак микро, малих и средњих предузећа у важним привредним секторима Босне и Херцеговине како би се смањили негативни учинци изазвани пандемијом COVID-19. Пројекат EU4BusinessRecovery даје важан економски и социјални допринос у подручјима хигијене и заштите на раду, сигурности радних мјеста, те иновацијама производа и дигитализацији.

Пројекат финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Међународном организацијом рада (ИЛО).