Консултативни састанак чланица Грчко-српске Коморе

05.02.2019


У Новом Саду, 01. фебруара ове године, одржан је консултативни састанак чланица Грчко – српске коморе на којој су донесене смјенице за заједничко дјеловање свих комора чланица, с циљем приближавања привредних субјеката и остваривања боље сарадње. Састанку су  присуствовали представници Привредне коморе Солун, Подручне привредне коморе Бањалука,  Привредне коморе Републике Српске, Привредне коморе Пирот и Привредне коморе Црне Горе.

Истог дана, Свечаном академијом у Конгресном центру Новосадског сајма, Привредна комора Војводине обиљежила је 100 година постојања и рада.

Представници трговаца и занатлија су 1. фебруара 1919. године у Свечаној сали здања Матице српске у Новом Саду основали Трговачко-занатску комору у Новом Саду из које се развила данашња ПКВ.

Обраћајући се присутнима, међу којима су били предсједник и директор Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић и Драгица Ристић, као и руководство Подручне привредне коморе Бања Лука, предсједник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да првих 100 година ПКВ показује да у Војводини постоји предузетнички дух.

– Кроз ПКВ прошли су и били на њеном челу велики привредници. Свима њима ми дугујемо захвалност што су одржали Комору у тешким временима и што су унапређивали њен рад. Комора нисмо само ми који се у њој окупљамо данас. Комора је повјерење које јој указују привредници, а које и данас траје – рекао је Вучуревић.

У знак захвалности Привредној комори Србије (ПКС) и Покрајинској влади на подршци и сарадњи, Вучуревић је уручио захвалнице предсједнику ПКС Марку Чадежу и предсједнику Покрајинске владе Игору Мировићу и додао да је спровођењем реформе коморског система, он постао ефикаснији.

– Могу слободно да кажем да је коморски систем у Републици Србији јачи и квалитетнији него икада, а самим тим и ПКВ као дио тог јединственог система. Као што су сви привредници јачи кад су окупљени у ПКВ, тако је и Комора јача када наступа заједно са другим институцијама – казао је Вучуревић.

У оквиру Свечане академије, предсједник ПКВ Бошко Вучуревић и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић додијелили су привредницима 56. Годишњу награду ПКВ „Коста Миросављевић“ за значајна привредна остварења у 2018. години.

Поводом јубилеја, Годишња награда за најуспјешније привреднике носи име Косте Миросављевића, дугогодишњег председника Коморе (1919-1939) и најзаслужнијег за њен развој и значајну улогу коју је Комора имала у међуратном периоду.

Свечаној академији присуствовали су и многобројни привредници, предсједник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, представници покрајинских фондова, Матице српске, Архива Војводине, конзулата, ПКС, регионалних комора, Војске Србије, као и представници медија.