Међународни састанак у оквиру пројекта Getting SMEs on Board, Нирнберг 15 – 17. мај

21.05.2018


Тема дуалног образовања је постала не само интересантна већ и од пресудног значаја за ово подручје. Један број пројеката, од којих су неки и финансирани средствима ЕУ, се спроводе с циљем успостављање што бољег система дуалног образовања у РС.

Један од таквих пројеката је и Getting SMEs on Board – Подршка малим и средњим предузећима у активнијем укључивању у процес организације практичне наставе, у којем је партнер Агенција за економски развој града Приједора – Преда, је организован у оквиру Erasmus+ програма. Подручна привредна комора Бања Лука, као један од фактора у читавом систему, је препозната од стране учесника пројекта те је представник Коморе учествовао у дводневном састанку кључних играча у Нирнбергу, Њемачка, од 15. до 17. маја. На састанку су присуствовали и представници Завода за запошљавање РС, филијала Приједор, Одјељења за стратешко планирање и управљање пројектима Града Приједора, Кластера ДРВО, сзр. Вујичић, удружења Алди из Горажда, представници министарства образовања БПК те локалних техничких школа. Од међународних представника учешће су узели представници ИЛИ Нирнберг, CEDIT Italija и OXFAM, Италија. Састанак је организован у просторијама Фридрих - Александер Универзитета.

Током првог дана, присутни партнери су представили активности у оквиру пројекта а посебну пажњу је изазвала презентација представника Привредне коморе из Нирнберга, који је презентовао систем дуалног образовања у Њемачкој.

Другог дана посјете, учесници су имали прилику да посјете државну агенцију за запошљавање гдје је објашњен начин функционисања система усмјеравања и запошљавања незапослених лица те приказана везе између Агенције, привреде и школских установа. Током другог дијела дана, организована је радионица у којој су сви учесници догађаја имали прилику да се упознају са стратешким циљевима документа створеног унутар пројектног конзорцијума те да идентификују тренутно стање у области, правце дјеловања као и могуће препреке у том дјеловању.

Подручна привредна комора Бања Лука спроводи редовне годишње активности анкетирања предузећа с циљем утицаја на креирање уписне политике. Такође, од ове године, у сарадњи са ГИЗ-ом, ангажован је и ЦИМ експерт са експертизом из поља дуалног образовања како би се могли креирати што бољи пројекти и усмјерити активности ка реализацији и успостављању квалитетног система.