Могућност промоције у Изложбено-продајном салону у Линцу

22.08.2018


С циљем промоције наше привреде у иностранству, а у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Бечу, Подручна привредна комора Бања Лука ће успоставити пословни простор (Show room) од 700 квадратних метара изложбеног и продајног карактера у Линцу (Аустријa) у којем би компаније из Републике Српске могле изложити своје производе са којим су заинтересоване да наступе на тржишту Аустрије, Њемачке и Чешке.

Поменута иницијатива Коморе добила је подршку великог броја привредних друштава из Српске те слиједе активности у реализацији пројекта.  Адаптација и дизајнирање простора у складу са потребама привредних друштава будућих корисника простора је већ почело па ће, већ до краја септембра бити уређене прве поставке. Сви детаљи о функционисању Изложбено-продајног салона, те услови, права и обавезe излагача ће бити дефинисани Протоколом о сарадњи између корисника простора и пружаоца услуге.

Важно је напоменути да би трошкови закупа и функционисања простора у првој години били покривени од стране Kабинета предсједника Републике Српске који је подржао овај пројекат.  Такође,  Подручна привредна комора припрема приједлог пројекта који би био подржан од међународних донатора, а којим би се обезбједила додатна финансијска и логистичка подршка рада Салона и његов даљи развој у 2019. години.

Уколико сте заинтересовани да Ваши производи буду саставни дио Изложбено-продајног салона у Аустрији можете нас контактирати телефоном, електронском поштом (051/215-743, kabinet@bl.komorars.ba) или нас лично посјетити у Комори.

Линц је град са око 200.000 становника, а у самом граду и околини има око 40.000 грађана нашег поријекла. Линц је на подједнакој удаљености од Беча, Минхена и Прага. То значи да би уз добру подршку и логистику Представништва Републике Српске у Бечу овај вид промоције могао да постигне добре резултате. Салон би такође имао једног запосленог који би радио презентације, обилазио потенцијалне партнере и купце и промовисао наше производе.

Наша привреда са Аустријом има обим спољнотрговинске размјене у 2017. у износу од 417,53 милиона КМ. Остварен је суфицит у износу од 89,67 милиона КМ. Дакле, покривеност извоза увозом је 154,7%. Напомињемо да смо у 2006. имали обим спољнотрговинске размјене у износу од 192,32 милиона КМ и покривеност извоза увозом од само 53,7%. Као што видимо, обим робне размјене је растао из године у годину, као и покривеност извоза увозом. Сматрамо да још има простора за напредак у погледу обима робне размјене и да би отварање оваквог центра у којем би промовисали производе из Републике Српске знатно допринијело том циљу.