Неприхватљиво повећање цијене електричне енергије

26.12.2018


Привредна комора Републике Српске упутила је премијеру Републике Српске, Радовану Вишковићу, као и ресорним министрима и генералном директору Електропривреде РС иницијативу за одржавање хитног састанка у вези са приједлогом поскупљења електричне енергије у Републици Српској, које је за нас апсолутно неприхватљиво.

Наиме, Привредна комора Републике Српске суочена је са великим бројем реакција привредника на информацију о приједлогу поскупљења електричне енергије у Републици Српској, као и са захтјевима за хитну реакцију према надлежнима у вези са овим приједлогом.

Наглашавамо да је приједлог поскупљења у директној супротности са првим приоритетним циљем Програма економских реформи РС за период 2019-2021. година, који је дефинисан као „Повећање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске са циљем повећања плата“.

Повећање цијене електричне енергије, посебно у предложеним процентима од 11,59% до 16,92% у зависности од категорије потрошње (110 kV, 35 kV и 10 kV), несумњиво ће негативно утицати на конкурентност наше привреде, јер је управо досадашња цијена електричне енергије представљала конкурентску предност за привлачење и домаћих и страних улагача и повољније услове пословања.

Мјером поскупљења анулираће се ефекти других мјера које представљају одређене олакшице за привреду и пословање у Републици Српској, а које су договорене и дефинисане у Програму економских реформи РС за период 2019-2021. година, што ће додатно умањити резултате и показатеље благог опоравка наше привреде.

Значајно је нагласити да се повећањем цијене електричне енергије шаље негативна порука страним инвеститорима који су се, због досадашње цијене електричне енергије, опредијелили да своје пословање региструју и обављају у Републици Српској, а посебно забрињавајући су неповољни ефекти које ово може произвести у погледу сигурности и предвидивости пословања.

Чињеница је да је до краја 2018. године остало још неколико дана и да су самим тим привредници завршили своје планове и пројекције за наредну годину и дужи период и да у тој пројекцији није садржана ставка која се односи на повећање трошкова електричне енергије.

Стога, ненајављено поскупљење, и то већ од 1. јануара 2019. године, може за резултат имати далекосежне негативне рефлексије на пословање и пословне одлуке привредних субјеката, њихове уговорне односе и планове, због чега инсистирамо на организовању хитног састанка на којем би се сагледале овде укратко изложене посљедице и настојало пронаћи повољније рјешење.

 

ИЗВОР: ПКРС