Нови модел за СПАС ПРЕДУЗЕЋА у дуговима: И Српска уводи добровољно финансијско реструктурирање

29.11.2018


Предузећима у Републици Српској која се налазе у великим дуговима, али из којих се могу извући, додатну прилику да избјегну стечај требало би да обезбиједи доношење закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању.

Такво рјешење подразумијева да се реструктурирање предузећа, по узору на окружење, може урадити и у некој врсти неформалног поступка, пред институционалним посредником, прије него што се дође у ситуацију да се разматра предстечајни или стечајни поступак.

Нацртом овог закона, који је ове године утврдила Влада РС, предвиђено је да тај посредник буде Привредна комора РС, која је и тражила да се креира овакав правни оквир.

Њени представници сматрају да је нужно обезбиједити да се уради финансијско реструктурирање предузећа у проблемима прије него што њихове финансијске потешкоће ескалирају до нивоа који захтијева судски поступак и укључивање свих повјерилаца, а посебно јер такви поступци доказано значе и велике трошкове. Сматра се да би овакав закон помогао и смањењу неликвидности привреде, што је њен горући проблем.

– Има предузећа која су, када се гледају њихови биланси, за стечај, јер дужи временски период не могу да измирују своје обавезе. Међутим, када се све сагледа види се да у тој ситуацији нису својом кривицом, већ, рецимо, јер је неко њима остао дужан и онда они у том ланцу нису могли да измире своје обавезе и слично. Мислим да би се, прије свега, таквим предузећима на тај начин могло помоћи, да се иде на реструктурирање њихових дугова уз помоћ посредника, те да би то било добро за многа предузећа. Сигурно би један дио њих ријешио своје проблеме и у неком наредном периоду могао нормално и несметано да ради и да запошљава раднике, односно да задржи постојећи број запослених – објашњава економиста Удружења СWОТ Предраг Дудуковић.

По његовим ријечима, сваки потез који може помоћи да се унаприједи ликвидност привреде је добродошао, јер је она сваке године све лошија. У прошлој години укупне обавезе привреде у РС биле су веће од 16 милијарди марака, што је, каже, забрињавајуће много.

Мањи трошкови

Доношењем овог закона заокружиће се и правни оквир реструктурирања, јер поред реструктуриња дефинисаног Законом о стечају, поступак добровољног вансудског финансијског ретруктурирања је флексибилнији, ствара мање директне, али и ниже индиректне трошкове за друштво у тешкоћама, наводе из Привредне коморе РС.

Како истичу, смањује се и ризик прекида пословне сарадње са добављачима и купцима и ланчана реакција повјерилаца у случају јавног реструктурирања.

Извор: ЕуроБлиц