Одличну институционалну сарадњу пренијети и на привреду

07.12.2018


Република Српска и Србија имају одличну сарадњу, јасно дефинисану билатералним споразумима, али треба да је спусте и на локални ниво и привреду, сагласни су представници привредних комора Српске и Србије, као и градова Бања Лука и Београд.

Прије почетка пословног форума Република Српска – Србија, који су данас у просторијама Коморе у Бањој Луци, организовале двије привредне коморе, предсједник ПКРС, Борко Ђурић, рекао је да је вриједност спољнотрговинске размјене ове двије земље за девет мјесеци ове године износила око 900 милиона КМ, од чега се на извоз у Србију односи 350 милиона КМ.

– И даље је изражен спољнотрговински дефицит у робној размјени и неопходно је да се у нарендом периоду повећа извоз, смањи спољнотрговински дефицит и да вратимо фирме које су своја представништва пребацили раније из РС у ФБиХ – рекао је Ђурић и нагласио да је Србија најважнији спољнотрговински партнер Српске.

Додао је да у извозу роба у Србију доминирају електрична енергија, лијекови и стари папир, док највише увозимо пољопривредне производе и сточну храну.

Савјетник предсједника Привредне коморе Србије, Мирослав Милетић, рекао је да је у Бања Луку стигла делегација у којој је више од 40 представника компанија.

– У фокусу су мала и средња предузећа, али она могу постати гиганти јер је тржиште Српске и Србије за нас део јединственог економског простора. Спољнотрговински баланс представља и демонстрацију могућности компанија из Српске да продају своје готове производе, али и да пласирају сировине и полупроизводе које у заједничкој доради по угледу на највеће светске земље пласирамо на трећа тржишта, укључујући највећа светска – рекао је Милетић.

Предсједник Скупштине града Бања Лука, Зоран Талић, рекао је да је прије мјесец и по дана на састанку са предсједником Скупштине града Београда, Николом Никодијевићем, договорено да треба интензивирати сарадњу два града у свим сегментима, а приоритетом је означена привреда као мотор развоја.

– Бања Лука може бити партнер Београду и комплетној Србији. Српска и Србија имају јасно дефинисану сарадњу кроз споразуме и треба да спусте ту сарадњу на локални ниво, а то данас иницирају два битна града. Желимо да максимално искористимо прилике које отвара Споразум о специјалним паралелним везама између Српске и Србије – истакао је Талић.

Никодијевић је истакао да је са Бања Луком покренута заједничка иницијатива са жељом да, користећи добре везе Републике Српске и Србије, али и између два града, буде начињен још један корак ка успостављању јаче привредне сарадње.

– Односи са Републиком Српском налазе се високо на листи приоритета политике Владе Србије, постоје мање-више заједничка међународна политика и заједнички циљеви и интереси, те добра сарадња у области привреде, економије, културе и спорта. На трагу тако добрих односа закључили смо да већу иницијативу треба да преузму градови као што су Београд и Бањалука с обзиром на то да су носиоци привредних активности у Српској и Србији – нагласио је Никодијевић.

Према његовим ријечима, обострана жеља је да, користећи добре институционалне везе између два града и двије републике, отворе врата привредницима за још бољу сарадњу.

– Крајњи циљ је унапређење живота грађана Српске и Србије. Желимо да учинимо нешто добро за њих. Покушаћемо да представимо потенцијале Београда и наше привреде, али и да прихватимо оно што имате ви како бисмо омогућили људима да унапреде економску сарадњу. Простор, пре свега, треба тражити у енергетици и дрвопрерађивачкој индустрији, а када је реч о градовима, то је туризам – казао је Никодијевић.

Након пленарног дијела презентовани су потенцијали за улагање у локалне самоуправе, потенцијали привредне сарадње Српске и Србије, а представници Привредне коморе Србије презентовали су улогу ове коморе у дуалном образовању.

У другом дијелу одржана је и панел дискусија „Предности Споразума о специјалним паралелним односима у функцији развоја привредних односа Српске и Србије“, након које су организовани и билатерални сусрети привредника.

Извор: ПКРС