Одржан је први састанак са начелницима општина, партнерима на спровођењу пројекта КООПЛокал

23.05.2018


На првом састанку са начелницима општина, партнерима на спровођењу пројекта КООПЛокал одржаном 22.5.2018., којем су присуствовали начелници општина Лакташи и Србац, Ранко Карапетровић и Млађан Драгосављевић, Славиша Миланковић, замјеник начелника Општине Прњавор, Горан Рачић, предсједник Коморе, Жељка Милић, Милена Ђуђић и Јагода Дедић, чланови Тима за спровођење пројекта, било је ријечи о досадашњим активностима и задацима који слиједе у наредном периоду.

*  Присутни су упознати са израдом Методологије за израду промотивне публикације – прегледа прилика за гринфилд и браунфилд инвестирање и пословну сарадњу са иностранством у области дрвне и металске индустрије, те агробизниса.

* У плану је организовање два семинара за потребе општина, те смо у складу са дугогодишњим искуством у области стручне едукације, предложили, а на састанку и усвојили слиједеће:

а) почетком јула биће организован семинар за стручне сараднике на тему:

    - припреме догађаја и излагање на сајмовима инвестиција и

    - како унаприједити рад шалтер сале, софт скиллс;

б) крајем јула семинар за начелнике општина и начелнике одјељења за привреду (и сродних одјељења) на тему:

     - развој и креирање инвестиционе понуде општине, директни разговори са инвеститорима, привлачење инвестиција, маркетинг, промјена у приступу у раду са инвеститорима као предуслов за економски напредак.

*  Пројектом планирана студијска посјета, обавиће се у октобру посјетом Франкфурту на Одри у Њемачкој. Посјета ће обухватити разговоре у Комори Франкфурта, градској управи, посјету пословним субјектима као и тренинг центру за образовање (у систему двојног образовања).

* Учесници састанка су упознати са израдом апликације за мобилни телефон која ће служити за информисање како привредника тако и општу јавност, о условима пословања и актуелностима али и за потребе ефикасније комуникације са локалном управом, те промоцију локацијских предности општина у вези са привлачењем инвестиција.

Садржај апликације је дефинисан пројектним задатком који је израдила компанија ДВЦ Солутионс Цо. из Бање Луке у сарадњи са Тимом за провођење пројекта, а израду и почетак тестирања апликације очекујемо крајем јула.  Апликација ће бити двојезична, а крајем љета је планирана промотивна кампања у циљу упознавања шире јавности о новом сервису локалне управе.

Општине ће учествовати у изради апликације дајући неопходне информације подуговарачу при процесу израде.

Наредни састанак је заказан за новембар мјесец.

Пројекат КООПЛокал финансира Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – EU ProLocal. Укупна вриједност пројекта је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ. Пројекат траје од 1.12.2017. до 30.11.2018.

Комора пројекат проводи у партнерству са Привредном комором Републике Српске и општинама Прњавор, Србац и Лакташи с циљем пружања доприноса јачању конкурентности МСП унапређењем управљачких капацитета за локални економски развој општина Прњавор, Србац и Лакташи кроз изградњу и увођење инструмената економског развоја на локалном нивоу и пружање подршке приватно-јавном дијалогу и међуопштинској сарадњи.