Одржан прелиминарни састанак о почетку имплементације пројекта дуалног образовања у Републици Српској

19.07.2018


Прелиминарни састанак представника њемачке развојне агенције ГИЗ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) са представницима Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бања Лука о почетку имплементације пројекта дуалног образовања у Републици Српској одржан је у просторијама Привредне коморе у Бањалуци. На састанку је највише било ријечи о улози комора у пројекту дуалног образовања у РС, који би ускоро требало да почне са примјеном и подигне ниво образовања ученика у стручним школама у Републици Српској кроз праксу у привредним друштвима. То ће у великој мјери бити од користи и привреди РС, која би могла да добије обучену и школовану радну снагу спремну да ради и привређује.

Предсједник Коморе, Горан Рачић и представници ГИЗ-а, Исабел Рапп, менаџер пројекта и Санидa Хасановић –Цар, стручни савјетник оцијенили су да би Комора у будућности могла имати већу улогу у процесу стручног/дуалног образовања, обзиром да би систем средњег стручног образовања морао више бити оријентисан према потражњи радне снаге.

Дуално образовање у СР Њемачкој има традицију дугу преко 100 година и ради се о најбољем облику стручног усавршавања ученика и студената на свијету. Да би се пројекат дуалног образовања имплементовао што ефикасније и боље у образовни систем у Републици Српској, недавно је организована и студијска посјета овој земљи, у којој су учествовали и представници Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бања Лука.