Одржан семинар у Подручној привредној комори Бањалука – Прописи о времену вожње и одмора мобилних радника и употреби тахографа

19.10.2022


Центар за стручно оспособљавање и усавршавање у друмском превозу RICO TRAINING CENTRE одржао је, у четвртак, 13.10.2022. године, у просторијама новоформираног партнерског центра ПОДРУЧНЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БАЊА ЛУКА, стручни Информативни семинар Прописи о времену вожње и одмора мобилних радника и употреби тахографа. У склопу предавања говорило се и о примени софтвера за обраду података са дигиталног тахографа и картице возача уз анализу извештаја, а посебно су биле занимљиве анализе примера из праксе.

УЛОГА ПОТВРДЕ О АКТИВНОСТИМА ВОЗАЧА

Семинар је званично отворио директор RICO TRAINING CENTRE др Божо Илић, док су предметне теме водили предавач и експерт Бранко Вукобратовић за област примене прописа о времену вожње и одмора у друмском саобраћају и тахографима и проф. др Павле Гладовић сарадник у RICO TRAINING CENTRE у оквиру Сектора – Пројекти, стратегије и истраживања.

Вукобратовић је приликом излагања посебно нагласио важност употребе Потврде о активностима возача.

– У питању је потврда коју издаје превозник за период док возач није управљао возилом. Потврду треба користити у тренутку када на тахографу постоји упитник, што означава време које возач није знао да оправда. Потврда мора да садржи све оно што је назначено у решењу (годишњи одмор, слободни дани, боловање…)

ОБУКА НА ТАХОГРАФИМА

У припремној фази семинара, инсталиран је најновији софтвер Тацхоспеед који функционише у складу са регулативом 561/2006, АЕТР споразумом и Законом о безбедности саобраћаја на путевима. Инсталација је изузетно једноставна, а софтвер је расположив на више језика. Током семинара реализована је Обука за рад на Тацхоспеед софтверу иновативног квалитета који је у служби преузимања, чувања података, брзе и детаљне анализе података са тахограф листића, дигиталних тахографа и картица возача. Подсећамо да су превозници дужни да обезбеде да се листићи аналогног тахографа и подаци са картица возача и дигиталног тахографа редовно обрађују на месечном нивоу и архивирају.

ПРОБЛЕМИ ИЗ ПРАКСЕ

У склопу анализе примера из реалне праксе имали смо учесника који исправно води евиденцију рада својих возача без већих потешкоћа. С друге стране међу присутнима је био и учесник који је говорио о изазовима са којима се сусреће при преузимању података са тахографа. Наиме, камиони нису увек у истом месту, већ у иностранству, па је физички немогуће да у законском оквиру преузме податке.

Сходно наведеним изазовима, Вукобратовић је у име RICO TRAINING CENTRE нагласио да све фирме које се баве превозом, одговорна лица, инспектори и др. могу да се обрате за сваку врсту стручне помоћи и подршке у свим недоумицама у вези са Законом о радном времену мобилних радника и њиховим одморима, као и са проблемима у делу прекршаја.

У раду овог семинара учествовали су представници државних институција и привредних друштава из бањалучке регије: Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Инспектората Републике Српске, Поште Српске, Аутомото савеза Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, „Кнез петрол“ доо Бања Лука, „Козарапутеви“ доо Бања Лука, „Интеграл инжењеринг“ АД Бања Лука, „НЕЛТ“ доо БиХ, „ЕЛНОС БЛ“ доо Бања Лука, „ТВЕК“ доо Бања Лука, „ГУМА М“ доо БиХ, „Логистиц еxпресс“ доо БиХ, „Термоелектро“ БиХ.

ЕДУКАЦИЈА У ПАРТНЕРСКОМ ЦЕНТРУ

Новоформирани регионални партнерски центар настао као резултат пословне сарадње Rico Training Centre Београд са Подручном привредном комором Бања Лука, званично је отпочео са радом 12.10.2022. године. Сарадња је успостављена у циљу вршења едукације и пружања стручних консултантских услуга из области саобраћаја, транспорта и безбедности.

ПОЗИВАМО све заинтересоване привредне субјекте који желе да остваре услужно вођење евиденције радног времена мобилних радника, да се обрате ПАРТНЕРСКОМ ЦЕНТРУ у Подручној привредној комори Бања Лука.

Контакт особа у Комори је Сњежана Тимарац

Фиксни телефон: +387 51 493 111

Мобилни телефон: +387 66 960 449 или на

Емаил: snjezanat@bl.komorars.ba

ЗНАЊЕ ЧИНИ РАЗЛИКУ!