Одржан семинар „Унапређење комуникације са корисницима услуга локалне управе“

07.08.2018


У оквиру пројекта КООПЛокал, 2. и 3. августа 2018. године, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, одржан је семинар на тему „Унапређење комуникације са корисницима услуга локалне управе“.

Реализацију пројекта “КООПЛокал” којег имплементира Подручна привредна комора Бања Лука омогућила је Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – EU ProLocal. Циљ пројекта пројекта је пружити допринос јачању конкурентности МСП унапређењем управљачких капацитета за локални економски развој општина Прњавор, Србац и Лакташи кроз изградњу и увођење инструмената економског развоја на локалном нивоу и пружање подршке приватно-јавном дијалогу и међуопштинској сарадњи..

Семинар је одржан за запослене у јединицама локалне управе чија је претежна дјелатност рад са станкама, односно привредницима. Током семинара, полазници су се упоознали са техникама успјешне пословне комуникације, основама решавања конфликта, као и са добром праксом у успостављању и грађењу односа са корисницима услуга. Учествовало је 14 полазника из осам локалних јединица, који су у практичном дијелу имали прилику примјенити стечене вјештине на конкретним примјерима из своје праксе.

Основне поруке које је предавач пренио учесницима је да је потребно прилагодити комуникацију саговорнику, како би она била лакша, бржа и захтијевала мање лично улагање и труд, а да се при том задовоље потребе корисника, тј. саговорника. Битан услов успјешне комуникације и најважнији елемент је правилно дефинисање поруке која се преноси. Комуникација је најважнији алат у сваком послу који захтијева сарадњу са другим људима. Успјешна комуникација мора бити двосмјерна.

Полазници су изразили задовољство што су имали прилику да учествују на овом семинару и да изнесу примјере из праксе и заједно развију приједлоге рјешавања конфликтних ситуација. На крају су организацију и предавача оцијенили са оцјеном 3,75, док је максимално могуће добити оцјену 4.

Предавач је био Иван Марковић, стручњак у iConsult d.o.o из Београда, са преко 500 одржаних семинара у земљи и иностранству.

Укупна вриједност пројекта КООПЛокал је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ. Пројекат траје од 1.12.2017. до 30.11.2018. Више о пројекту “КООПЛокал - Јачање сарадње Привредне КОморе и ОПштина на пружању подршке економском развоју на ЛОКАЛном нивоу можете прочитати на www.bl.komorars.ba