Одржана свечана академија поводом почетка рада "Фондације Привредник Република Српска

27.09.2018


Привредна комора Републике Српске, Подручна привредна комора Бањалука, Академија наука и умјетности Републике Српске и универзитети у Бањој Луци и Источном Сарајеву основали су добротворно удружења „ФОНДАЦИЈА ПРИВРЕДНИК РЕПУБЛИКА СРПСКА“.

Тим поводом, данас је одржана свечана академија у КЦ Бански двор, на којој је предсједник Фондације Привредник Република Српска, Горан Рачић, нагласио је да је њен циљ пружање помоћи током школовања даровитој дјеци слабијег имовинског стања.

– Своје питомце и штићенике, Фондација ‘Привредник’ подржаваће и помагати за вријеме школовања, као и код добијања запослења – рекао је Рачић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао да ће кабинет предсједника Српске у идућој години обезбиједити средства добротворном удружењу Фондације, којим ће бити омогућено школовање више од 100 даровите дјеце слабијег имовинског стања.

– Оснивање Фондације је од изузетног значаја, јер морамо омогућити дјеци да се образују. У сваком сегменту живота морамо тежити и показати српско јединство – рекао је Додик и додао да фондације „Привредник“ из Србије, Републике Српске и Хрватске морају бити обједињене.

Предсједник Српске је позвао привреднике, али и све који су у могућности да донирају новац Фондацији.
Изасланик предсједника Србије Никола Селаковић нагласио је да је за будућа покољења значајно оснивање Фондације, јер се мора водити рачуна о даровитој деци.

– Оснивањем Фондације стварамо добротворе у нашем друштву чији ће рад бити уписан златним словима у нашој историји – рекао је Селаковић.

Предсједник Фондације „Привредник“ из Новог Сада Јова Радић подсјетио је да је ова фондација основана 1993. године и има критеријуме за одобравање средстава даровитој дјеци.

– На годишњем нивоу имамо око 150 питомаца, а од 1993. године имали смо их више од 2.000. Наши питомци су успјешни ђаци и студенти који немају средстава за школовање – рекао је Радић.

Потпредсједник Владе Аутономне Покрајине Војводина Ђорђе Милићевић навео је да привредници и институције подржавају рад ове важне институције.

– Радује ме што је Фондација основана у Републици Српској. Заједнички морамо радити на образовању наше дјеце која су будућност српског народа – каже Миличевић.

Прије свечане академије, Додик је разговарао са делегацијом која је присуствовала свечаној академији поводом почетка рада добротворног удружења.

Иницијативни одбор, чији су чланови предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић, ректори Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Стево Пашалић, те Горан Рачић, који је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Академији су присуствовали министри у Влади Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, предсједник и директор Привредне коморе Српске Борко Ђурић и Драгица Ристић представници универзитета бројни привредници, званице из јавног и друштвеног живота.

Комплетну емисију можете погледати на порталу Радио Телевизије Републике Српске - линк