Одржао се први Фестивал домаћих вина, ракије и хране

07.12.2022


На првом Фестивалу домаћих вина, ракија и хране у Бањалуци се представило десет винарија, пет произвођача сира, девет дестилерија из Републике Српске и осам месних индустрија.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, који је свечано отворио манифестацију, рекао је да ће аграрним буџетом, који је са овогодишњих 75 милиона КМ повећан на 180 милиона КМ у наредној години, овај сектор бити у фокусу ресорног министарства.

Он је нагласио да је неопходна и подршка мљекарима, како би млијеко искористили за производњу квалитетних сирева, те да се смањи увоз, а истакао је и важност подршке месној индустрији.

Пашалић сматра да у Српској треба подржати пољопривредну производњу јер се, како каже, и у кризним временима показало колико је храна важна.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да Подручна привредна комора Бањалука и Привредна комора Српске, заједно са институцијама Српске, на адекватан начин промовишу политике Републике Српске ради заштите њених интереса и домаћих производа.

– Нама на заједничком нивоу преостаје само да слиједимо политике Владе Српске засноване на комуникацији између реалног сектора и наших институција – рекао је Кошарац и додао да су видљиви напори институција Српске да се помогне домаћој привреди.

Он је нагласио да је циљ домаће производе етаблирати на тржишту ЕУ и других земаља.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да се Фестивал одржава у оквиру обиљежавања 120 година постојања Коморе, те истакао да је Српска поносна оним што може да понуди када је ријеч о производњи вина, ракија, сирева, меса и сувомеснатих производа.

Он је напоменуо да у овој комори желе да Фестивал постане традиционалан, а најавио је да је у јуну планирана и организација фестивала домаћег пива.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске и предсједник групације произвођача вина Радован Вукоје нагласио је да Српска има добре производе који су због свог квалитета имали успјехе на тржиштима региона, Европе и свијета.