Одрживост као императив - VI Конференција и III Сајам предузетништва жена у Републици Српској

30.10.2023


Своје производе и услуге представила су 23 привредна друштва из различитих сектора привреде као што је прехрамбена индустрија, производња вина и алкохолних пића, производња сокова, производња амбалаже и амбалажних производа, тексилна индустрија, индустрија намјештаја, туристичке услуге и услуге уређења простора и декорација, козметички производи, графичка индустрија, као и напредни производи каква је „паметна“ клупа на соларни погон.

Посебан штанд имао је Институт за интелектуално власништво БиХ који је представио своју нову услугу – ИП преддијагностика, намијењену привредним друштвима, а која подразумијева бесплатну процјену стања и креирање препорука за заштиту интелектуалног власништва у предузећима.

На почетку догађаја присутнима су се обратили предсједник Привредне коморе Републике Српске, Перо Ћорић, политичка савјетница у Делегацији ЕУ у БиХ, Биљана Баровић и министар трговине и туризма Републике Српске, Денис Шулић, који су отворили Конференцију и Сајам.

Предузетништво жена веома је битно за економски развој Српске, с обзиром на то да привреднице стварају нове послове за себе, али и за друге, учествују у рјешавању многих привредних проблема, као и у искориштавању предузетничких могућности.

Министар трговине и туризма Републике Српске, Денис Шулић рекао је да је сајам врло значајан догађај јер је привреда жила куцавица Српске и изразио задовољство што жене у претходним годинама у све већој мјери преузимају руководећа мјеста у фирмама, али и оснивају своја привредна друштва.

Генерални секретар Привредне коморе Републике Српске, Драгана Кокот рекла је да је овогодишња Конференција посвећена одрживости пословања јер Привредна комора Српске настоји информисати наше чланице о захтјевима који све интензивније долазе из ЕУ у смислу одрживости пословања, доказивања поријекла енергије, поријекла репроматеријала, заштите на раду и другим питањима која су значајна за сва предузећа, а посебно за извозно орјентисана предузећа.

Након отварања догађаја, одржан је панел на тему „Одрживи ланци снабдијевања“, којим је модерирала генерална скеретарка ПКРС, Драгана Кокот. Учеснице јако занимљивог панела биле су Сања Миовчић, извршна директорица Вијећа страних инвеститора БиХ, Азра Атагић-Ћатовић, генерална директорица пословног портала Akta.ba, Аријана Ковачевић, директорица „Tehno inde“ д.о.о. Бања Лука, Снежана Мрђа Баџа, директорица „Урбис центар“ д.о.о. Бања Лука, Тамара Симић, директорица Сектора финансија, „ЕЛАС Металеxперт Еxпорт‐Импорт“ д.о.о. Бања Лука и Жељка Видовић, пројект менаџерица, УНДП БиХ. Учесници Конференције чули су и појединачна представљања привредница и њихова пословна искустава, и то пословне приче Сандре Ђукановић, „Вендом“ д.о.о. Лакташи, Радмиле Вујовић, „Центрошпед“ д.о.о. Требиње, Милане Нинковић, „ЕФТ РиТЕ Станари“ д.о.о. Станари и Јасне Јовић, „Gloria line“ д.о.о. Бања Лука, те предавања на тему „Инклузивно лидерство као пут ка одрживом пословању“, које је одржао Бранко Кецман, директор Адвантис брокер а.д. Бања Лука.

Основни циљ Конференције био је, поред промоције предузетништва жена и размјене искустава привредница из земље и региона, говорити о одрживости пословања и свим изазовима које носи вријеме пред нама и нови прописи Европске уније које морају испунити сви пословни субјекти који су дио међународног ланца снабдијевања.

У оквиру Конференције и програма Европске мреже предузетништва организовани су билатерални разговори регистрованих учесника.