Отварање нове производне хале „КОЛЕКТОРА CCL“

06.07.2018


Предсједник Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић, присуствовали су свечаном отварању производне хале фирме „Колектор CCL“, у мјесту Повелич код Српца.

Халу, у коју је уложено више од милион евра властитих средстава и запослено нових 108 радника, пресјецањем врпце, отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Надзорног одбора словеначког концерна „Колектор“ Стојан Петрич.

Додик је рекао да овакве инвестиције показују да Република Српска има стабилно пословно окружење и да инвеститорима може понудити повољне услове, попут ниске цијене електричне енергије и повољног опорезивања добити по стопи од осам одсто, као и да нема опорезивања реинвестиране добити.

„Учинили смо да Република Српска има добре инфраструктурне комуникације, што је привукло инвеститоре. Да ова компанија нема позитивна искуства не би отворила друге двије фабрике у Лакташима и не би планирала отварање четврте у Приједору“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је ово важан дан за Србац и Српску и да нових 108 радних мјеста представља велику добробит за ово подручје.

Он је захвалио „Колектору“ што послује у Српској јер су тиме обезбијеђена нова радна мјеста, додајући да су се повезали и са факултетима, чиме су дали примјер другима.

„Овим Српска добија још један производни погон који ће све своје производе извозити, што је веома важно због наших биланса и спољно-трговинске размјене. Прије десетак година покривеност увоза извозом износила је око 35 одсто, а сада износи 72,4, чему доприноси и ова компанија“, навео је Додик.

Он је додао да „Колектор“ у наредних мјесец-два дана планира да отвори погон и у Приједору, гдје ће запослити 400 људи.

„Тешко је довести стране инвеститоре и мотивисати домаће, али Српска се креће и показује да је успјешно друштво са становишта опажања инвеститора и улагања“, рекао је предсједник Републике Српске.

Он је истакао да вјерује да ће ове године БДП расти 3,8 одсто, што ће дати нова повећања плата и пензија.

Додик је подсјетио да се само сто метара од „Колектора“ у Српцу налази још јенда велика словеначна инвестиција „Перутнина Птуј“, која представља један од најбољих привредних колектива у региону.

Он је поручио да су словеначке компаније у Српској добро прихваћене и да остварују пословни интерес, али су и одговорне према радницима.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да „Колектор“ доприноси расту и развоју индустријске производње Српске, која је у првим мјесецима ове године порасла за 7,3 одсто у односу на претходну годину.

Он је додао да је веома значајно што ова компанија доприноси повећању извоза Српске.

Ђокић је истакао да је компанија „Колектор“ у Српској присутна и у енергетским пројектима и да је изградила двије мале хидроелектране и добила још двије концесије.

Петрич је на отварању рекао да концерн „Колектор“ у Српској тренутно запошљава 500 радника у производним халама у Српцу и двије у Лакташима, а планирају и отварање четврте у Приједору.

„Од почетног промета 2005. године када смо дошли у Српску, који је износио милион евра, ове године смо дошли до промета од 28 милиона евра, а циљ нам је близу 1.000 запослених у Српској и укупни промет од 75 милиона евра до 2025. године“, рекао је Петрич.

Он је навео да ће инвестиције у ову халу бити повећане већ сљедећих седмица због вриједне опреме која ће бити превезена из Словеније.

Генерални директор Привредне коморе Словеније Соња Шмуц рекла је да Словенија први инвеститор у Српској, а „Колектор“ први међу првима.

„Ширење ове компаније најбоље говори о томе како се она осјећа у Српској, какав је однос запослених према компанији и колико му се исплати инвестиција“, сматра Шмуцова.

Она је оцијенила да Српска има конкурентан пословни амбијент и сигурна је за инвестиције.

Директор „Колектора“ за Републику Српску Предраг Зорић рекао је да просјечна плата у овом предузећу у Српцу износи 860 КМ, као и да ће, осим ових 108, бити запослено још тридесетак радника до краја године.

Начелник општине Србац Младен Драгосављевић оцијенио је да је значај ове инсвестиције за општину немјерљив.

Свечаном отварању присуствововали су и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те привредници и декани факултета Универзитета у Бањалуци.

Фирма „Kolektor CCL“ послује у саставу словеначке компаније „Колектор“ која има више десетина предузећа у Европи, Азији и Сјеверној Америци.

„Колектора ЦЦЛ“ производи електро-компоненте за ауто-индустрију и индустрију ручних алата за велике свјетске брендове.

Међу најважнијим купцима „Колектора“ су „Валео“, „Бош“, „Реми“, „Мале“, „Штил“ и остале познате компаније.