Отворен 85. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, штанд Коморе привукао велику пажњу

16.05.2018


Привредна комора Републике Српске, у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ, и ове године представља домаће привреднике на 85. међународном пољопривредном сајму, који је данас отворен у Новом Саду.

Првог дана сајма, заједнички штанд, површине 100 метара квадратних, на којем се директно представља осам компанија, Дестилација Теслић, Фармавит Љубиње, Калдера Лакташи, Гикил Лукавац, Опрема ОМО Мостар, Плантаго Лакташи, Херцеговина мед Требиње и Витинка Козлук, док ће више од 50 предузећа бити каталошки представљено, привукао је велику пажњу посјетилаца, али и званичника. Између осталих, штанд је посјетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Бранислав Недимовић, амбасадор БиХ у Србији, Лазар Миркић, а предсједник Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић, састао се и са предсједником Привредне коморе Војводине, Бошком Вучуревићем. Отворењу Сајма и свим састанцима присуствовао је и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић.

Једну од највећих смотри аграра и агробизниса у централној и југоистчној Европи отворио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић, који је истакао да је овај сајам симбол српске пољопривреде.

– Зато желим да се Сајам и даље развија, а тиме и српска пољопривреда. То је дуг нашој дјеци и будућим покољењима – нагласио је Недимовић и додао да је дошло вријеме да буде сређено стање у српској пољопривреди.

У том правцу, како је рекао, први корак биће обезбјеђење већих средстава српским пољопривредницима. Сајам је отворен до 21. маја, а укупно ће се представити 1.500 излагача из Србије, као и 60 земаља Европе и свијета.

У оквиру колективних изложби, посјетиоцима ће се представити привредници из Аустрије, БиХ, Црне Горе, Холандије, Италије, Израела, Кине, Мађарске, Шпаније и Туниса.

Један од најатрактивнијих сегмената Сајма биће национална изложба стоке на којој ће бити 1.600 живих експоната.

На изложби пољопривредне механизације биће представљени најскупљи експонати Сајма: комбајн за вађење шећерне репе вриједан 600.000 евра и трактор који кошта више од 300.000 евра.

ИЗВОР: ПКРС