Почела Конференција „Млади пројектују будућност бизнисом“

07.06.2023


У просторијама Коморе, данас се одржава конференција младих предузетника под називом „Млади пројектују будућност бизнисом“, у организацији Градске развојне агенције у сарадњи са Занатско-предузетничком комором и Подручном привредном комором Бања Лука.

Учеснике Конференције, на самом почетку, поздравили су градоначелник Града Бања Лука, Драшко Станивуковић, директор Градске развојне агенције, Невен Станић као и Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Станивуковић је истакао да је градска управа у посљедње двије-три године побољшала програм додјеле подстицаја предузетницима да буде што више у корист оних који тек започињу посао.

 -Дајемо субвенције за оне који тек почињу или имају мањи занат који треба мало да га модификују или да купе нову опрему. На новом програму субвенција много смо радили, заједно наша одјељења, Предузетнички центар и Градска развојна агенција – казао је он.

Уз сву институционалну и финансијску подршку, како је нагласио потребно је да сви дају допринос својим трудом и ангажманом.

-И овакве конференције су прилика да младе подстакнемо и објаснимо им да се морају потрудити. Наравно да ћемо развијати систем и вриједности, али никада то не може доћи до савршенства који може замијенити лични допринос и ангажман. Сви смо ми корективи овог друштва. Дакле, сваки млади предузетник треба да да свој допринос, ми ћемо да искрено да их саслушамо и промијенимо максимално оно што још можемо – поручио је градоначелник.

Директор Градске развојне агенције, Невен Станић казао је да је циљ Конференције да младим људима пошаље поруку да могу да рачунају на финансијску, али и институционалну подршку Града Бање Луке и Градске развојне агенције у домену покретања сопственог бизниса.

Како је казао, у фокусу Конференције су млади, а и сами панелисти су управо успјешни млади људи као примјери добре праксе.

-Кроз ову конференцију, желимо да оним који већ имају сопствене бизнисе помогнемо да их унаприједе, а онима који планирају да се упусте у овај процес дамо мотивацију кроз пружање свих потребних информација и знања неопходних за покретање сопственог посла – истакао је Станић.

Станић је додао је Град Бања Лука у сарадњи са Градском развојном агенцијом обезбиједио субвенције за привреду захваљујући којим су у прошлој години обезбијеђена нова радна мјеста.

-Кроз субвенције које су додијељене током прошле године отворена су 202 нова радна мјеста, што свакако није занемарив број. У циљу подстицања самозапошљавања, али и запошљавања других младих људи из нашег града, Град Бања Лука и Градска развојна агенција са својим стручним тимовима  ће, у контексту стицања нових знања и вјештина из области предузетништва, бити на располагању свим младима заинтересованим за покретање сопственог бизниса – закључио је Станић.

Кроз први панел данашње Конференције под називом „Предузетништво у Бањој Луци кроз институционалну и финансијску подршку“, говорници су: Бојан Кресојевић, градски менаџер, Александра Симић, овлаштени потписник у Одјељењу за привреду и локални економски развој, Душко Прешић, у име Адико банке, као и Бојан Вуковић, предузетник и предсједник Удружења послодаваца ИКТ сектора – ICT Business Српска.

Након тога ће услиједити панел дискусије на теме: (1) Тет-а-тет разговор са успјешним младим серијским предузетником Стефаном Крнетом, оснивачем и власником најуспјешнијег стартапа југоисточне Европе, DWELT-а Бања Лука, (2) Представљамо Виолету Ђукић, студенткињу 3. године Економског факултета УНИБЛ – Побједницу 6. The Business idea pitching-а у 2023. години и побједнички пословни модел Litle Champion, (3) Предузетништво између препрека, изазова и могућности гдје су говорници Жана Арсић, предсједник Занатско предузетничке коморе регије Бањалука, Рајко Лајић, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, Драго Гверић, директор Иновационог центра Бања Лука, и (4) Примјери добре праксе – Представљање успјешних предузетника, гдје су панелисти Александар Антуновић, компанија Antecna, Никола Симић, компанија Sinikom и Данијел Тепшић, Mania маркетинг.