Почети размишљати и о евроазијском тржишту

07.09.2018


Република Српска би требало да почне да размишља о тржиштима и ван ЕУ и јачању прерађивачких капацитета у циљу стварања прилагодљиве и прихватљивије понуде на великим тржиштима као што је евроазијско, рекао је данас предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Он је истакао да се око 70 одсто спољнотрговинске размјене Српске одвија са ЕУ, али да се покушава размишљати и о неким другим тржиштима. 

Рачић је истакао да негдје око 90 одсто спољнотрговинске размјене са тим регионом отпада на Русију, из које је Република Српска највише увозила нафту и нафтне деривате, а извозила углавном воће и друге пољопривредне производе. 

"Имамо одређене трендове размјене са евроазијским тржиштима која су за нас перспективна и гдје можемо остварити много веће извозе", рекао је Рачић новинарима. 

Он је пред почетак округлог стола о теми "Земље Балкана и евроазијске интеграције - вријеме промјена, дилема и изазова", навео примјер да је прошле године обим спољнотрговинске размјене са евроазијским земљама био око 700 милиона КМ, од чега је  650 милиона КМ чинио увоз. 

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци Станко Станић сматра да привреде земаља са ових подручја морају тражити друге регије за оно што се зове привредна интеграција, а која не мора бити институционализована као што је то у ЕУ. 

Он је навео да је спољнотрговинска размјена нешто на чему треба инсистирати, јер је то пут отварања и довођења нових инвеститора и извоза финалних производа, а што је пут јачања привреде на овим просторима. 

Професор београдског Економског факултета Гојко Рикаловић сматра да ће глобални систем свијета у 21. вијеку бити један скуп десетак јаких и великих држава, великих корпорација, те мноштва малих држава, региона и сличних ентитета. 

"Треба се снаћи у таквом времену неизвесности и променљивости тржишта. Отуд се одмах поставља питање стабилности и нестабилности, односно да ли се учлањењем у неку асоцијацију повећава стабилност оног који ту долази, или стабилност саме асоцијације", навео је Рикаловић. 

Организатори овог округлог стола су Подручна привредна комора Бањалука и бањалучки Економски факултет.

ИЗВОР: /СРНА/

РТРС вијести