Подручна привредна комора организује Oкругли сто „Регистар пореских и непореских давања Републике Српске“ у сарадњи са Министарством финансија

18.05.2018


Округли сто „Регистар пореских и непореских давања Републике Српске“ ће бити одржан 22. маја 2018. године у 11 сати у Подручној привредној комори Бања Лука.

Законом о пореском систему Републике Српске (Сл. гл. РС 62/17) успостављен је Регистар пореских и непореских давања, који води Министарство финансија Српске, а који представља преглед свих појединачних врста пореских и непореских давања.

Успостављањем Регистра реализован је дугогодишњи захтјев Привредне коморе, али још увијек недостаје анализа оптерећења која би указала на могуће растерећење привреде. Регистар пореских и непореских давања обухвата и намете које Привредна комора оцјењује као парафискaлне, као што су накнаде (за воде, шуме, пожар, амбалажу и амбалажни отпад, природне несреће, путеве, контролу намирница, коришћење земљишта, издавање рјешења, уписи у регистре, истицање реклама, уређење грађевинског земљишта...), таксе (за истицање фирме, контролу квалитета, контролу при увозу/извозу...), комуналне накнаде, накнаде регулатора и других институција на тржишту капитала, посебна републичка такса итд.

Почетни Регистар води Министарство финансија, а објављен је на интернет страници Министарства. Све заинтересоване стране могу доставити примједбе на Почетни регистар.

Кроз рад округлог стола учесници ће дати допринос изградњи Регистра како би се добила најквалитетнија подлога за наредне активности анализе садржаја Регистра у циљу укидања или смањења неоправданих парафискалних намета. На овај начин ће бити постигнути свеобухватни и дугорочни позитивни ефекти не само у привреди и буџетима разних нивоа власти, већ и са аспекта боље уређености друштвене заједнице, заштите животне средине и усмјеравања средстава у општекорисне функције. Поред Министарства финансија и осталих министарстава, агенција и институција Српске, округлом столу ће присуствовати УСАИД, привредници, академска заједница, те представници локалних управа.

Сви заинтересовани могу своје присуство пријавити на 051 215 987 или kabinet@bl.komorars.ba најкасније до 21. маја 2018.

Почетни регистар пореских и непореских давања Републике Српске