Посјета Општини Градишка и састанак са привредницима

09.06.2017


У оквиру редовне коморске активности посјете општинама на подручју Коморе Бања Лука и састанцима са привредницима, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић са сарадницима посјетио је, 7. јуна 2017. године, Општину Градишка гдје је одржан састанак са представницима локалне управе Општине Градишка и привредницима.

Састанку су присутвовали представници шест привредних друштава из различитих грана привреде: „Миленковац“ д.о.о, „Тикт мануфактура“ д.о.о, „Рапић“ д.о.о, „Бор“ д.о.о, „Градид инжењеринг“ д.о.о. и „Тапетарија Матић“ д.о.о.

Циљ састанка је јачање сарадње Коморе и Општине, као и сагледавање проблематике пословања привреде, кроз директан разговор са њеним представницима из различитих сектора.

Предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић, присутне је информисао о предузетим коморским активностима у циљу стварања повољнијег привредног амбијента и истакао да ће приорети и у наредном периоду бити усмјерени на фискална и парафискална растерећења привреде, реформа евиденције Завода за запошљавање у смислу скидања са евиденције лица која нису активни тражиоци посла, као и сви закони који би уредили привредни амбијент.

Предсједник Рачић је информисао представнике локалне заједнице о започетим преговорима са пољским инвеститорима, заинтересованим за инвестирање у Републику Српску у области мљекарске индустрије (производња сира) и производњу дијелова за тракторе, те истакао да је подручје општине Градишка изузетно повољна инвестициона локација.

Замјеник начелника Општине, господин Огњен Жмирић, истакао је да је Општина спремна све своје ресурсе усмјерити према привреди у циљу привлачења домаћих и страних инвеститора. За улагање у инфраструктуру агроиндустријске зоне у Новој Тополи, Општина Градишка је у буџету ове године издвојила 2 милиона и 300 хиљада конвертибилних марака.

Неки од проблема које су привредници истакли у свом пословању, а за чије рјешавање очекују помоћ Коморе су: заступљеност домаћих производа у маркетима, брендирање производа, приступ повољнијим кредитним средствима. Дрвопрерађивачи су истакли проблем сировине, гдје се предлаже да приоритет за расподјелу дрвних сортимената треба да буду привредна друштва која се баве вишом фазом прераде дрвета. Привредници су исказали потребу за помоћ Kоморе у припреми и писању пројеката.