Посјета предузећима у општини Прњавор

11.12.2018


Основни производи привредног друштва Топиноx д.о.о. из Прњавора су све врсте нерђајућег челика, али се ово предузеће посебно истиче у производњи дијелова или склопова захтјевне израде у области прехрамбене индустрије, као што су постоља и кућишта разних индустријских машина, те медицинска опрема и елементи широке потрошње.

Представници Подручне привредне коморе Бања Лука и Општине Прњавор, у оквиру активности пројекта КООПЛокал, посјетили су поменуто привредно друштво, као и предузеће Ракита с.п. како би представили резултате пројекта КООПЛокал. Поред тога, теме састанака су биле и актуелности у пословању, услуге Привредне коморе те активности Општине Прњавор на унапређењу привредног амбијента и резултати рада у 2018. години. Пројекат КООПЛокал финансира Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – ЕУ ПроЛоцал. Укупна вриједност пројекта је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ. Пројекат траје од 1.12.2017. до 31.12.2018. Комора пројекат проводи у партнерству са Привредном комором Републике Српске и општинама Прњавор, Србац и Лакташи с циљем пружања доприноса јачању конкурентности МСП унапређењем управљачких капацитета за локални економски развој општина Прњавор, Србац и Лакташи кроз изградњу и увођење инструмената економског развоја на локалном нивоу и пружање подршке приватно-јавном дијалогу и међуопштинској сарадњи.

Топиноx д.о.о. је основан 2001. године и тренутно запошљава 42 радника. Предузеће 95% свог производног капацитета покрива извозом. Купци Топиноxа су компаније из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Шведске и Америке, са којима предузеће остварује дугогодишњу успјешну сарадњу. Са руководством овог привредног друштва Мирком и Наташом Топић представници Коморе и Општине Прњавор су разговарали о пословању и тренутном стању. Током разговора преовладавала је тема која се тиче недостатка радне снаге из области машинске обраде метала. Поздрављени су дугогодишњи напори Коморе на иницирању реформе средњег стручног образовања у Српској. Иако је процес требало да започне много раније, по мишљењу саговорника уз адекватну примјену дуалног образовања проблем одлива радне снаге ће бити ублажен. Такође, наглашено је да је ово предузеће већ повећавало зараде својих запослених те да је спремно и да сваку олакшицу коју држава обезбједи смањењем намета на плате прелије на рачун радника.

Основни производи Ракита с.п. су кухиње од дрвених плоча и мањим дијелом од масивног дрвета. Тренутни број запослених је четири и ова столарска радионица дјелује само на домаћем тржишту. У разговору са власником, Николом Ракитом сазнајемо да њихови производи имају обезбјеђено тржиште чак и на локалном нивоу, те да повремено преузима послове и у другим општинама. Дакле, простор за раст постоји, што је и у плану. Међутим, развој пословања ће бити заснован на сталним улагањима мањег обима.

Привредна друштва су посјетили Мира Поповић, секретар Савјета за прехрамбену индустрију и Милена Ђуђић и Јагода Дедић, сарадници за пројекте из Коморе, заједно са начелником Одјељења за локални економски развој Општине Прњавор, Љубишом Шикарцем.