Посјета предузећима у општини Србац

11.12.2018


Привредно друштво "МПМ" д.о.о. из Српца бави се обрадом метала. Основни производи предузећа МПМ д.о.о. су рекламне полице и сталци, самостојеће промотивне полице, паразит сталци, гондоле и полице, те различити производи од жице, лима и цијеви. Обим производње је до 1.000 полица мјесечно.

Представници Подручне привредне коморе Бања Лука и Општине Србац, у оквиру активности пројекта КООПЛокал, посјетили су поменуто привредно друштво, као и предузеће Дрвосервис д.о.о. како би представили резултате пројекта КООПЛокал. Поред тога, теме састанака су биле и актуелности у пословању, услуге Привредне коморе те активности Општине Србац на унапређењу привредног амбијента и резултати рада у 2018. години. Пројекат КООПЛокал финансира Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – ЕУ ПроЛоцал. Укупна вриједност пројекта је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ. Пројекат траје од 1.12.2017. до 31.12.2018. Комора пројекат проводи у партнерству са Привредном комором Републике Српске и општинама Прњавор, Србац и Лакташи с циљем пружања доприноса јачању конкурентности МСП унапређењем управљачких капацитета за локални економски развој општина Прњавор, Србац и Лакташи кроз изградњу и увођење инструмената економског развоја на локалном нивоу и пружање подршке приватно-јавном дијалогу и међуопштинској сарадњи.

МПМ д.о.о. је основан 1983. године и тренутно запошљава 17 радника. Рекламне полице и сталке МПМ извози на територију Хрватске, Словеније, Србије, Црне Горе, Француске, Румуније, Енглеске и Малте, те има у плану да прошири тржиште на које би пласирало своје постојеће, као и нове производе. Сваки од тржних центара у Српској има сталак или полицу који је израђен у овој малој србачкој фирми. Са директором привредног друштва МПМ Слободаном Цвијетићем и његовим сарадницима представници Коморе и Општине Србац су разговарали о пословању и тренутном стању. Током разговора утврђено је да друштво биљежи раст, тј. да се приход увећева из године у годину. Слободан Цвијетић током разговора поменуо је да се као највећи проблем јавља недостатак школованог кадра из области машинске обраде метала, те да има потребу за запошљавањем нових радника који посједују одређено знање у поменутој струци.

Основни производи предузећа Дрвосервис д.о.о. су дрвени отпресци за столице од фурнираног дрвета. Укупна годишња производња је у 2017. години достигла вриједност од око 1.600.000,00 КМ. Тренутни број запослених је 15, а предузеће од свог оснивања 2009. биљежи стабилан годишњи раст обима пословања.

Циљ предузећа Дрвосервис д.о.о. је проширење производње улагањем у нове производне линије, прије свега у опрему на бази ЦНЦ технологије, унапређење квалитета производа и проширење производног асортимана, те учвршћивање позиције на домаћем и страном тржишту. Дрвосервис д.о.о. извози око 70% укупне производње. Главна извозна тржишта за производе Дрвосервиса су Италија, Велика Британија, Њемачка и Србија.

Привредна друштва су посјетили Мира Поповић, секретар Савјета за прехрамбену индустрију и Милена Ђуђић, сарадник за пројекте, заједно са начелником Одјељења за привреду Општине Србац Марком Михољчићем и Смиљаном Мартић, сарадником за пројекте.