Позив за иновативна рјешења у пројекту D-Care

27.12.2021


 

Иноватор сте? Искусан стручњак за његу старијих? Желите допринијети одрживом друштвеном развоју?

ТРЕБАМО БАШ ТЕБЕ!

Дунавска регија тражи иновативна рјешења и предане појединце који ће се посветити најхитнијим изазовима у области здравља и неге. Демографске промјене, недостатак квалификованог особља и недовољно услуга, посебно у руралним крајевима, оптеретиле су здравствене системе у регији. Кроз Програм иновација желимо да се иноватори заједно са крајњим корисницима и стручњацима из привреде, академске заједнице и јавног сектора посвете најважнијим регионалним изазовима и развију ефикасне међусекторске производе и услуге.

Стога покрећемо Јавни позив за иновације и радујемо се вашим рјешењима, од идеја до производа/услуга/процес спремних за тржиште! Јавни позив за иновације је отворен за организације и појединце из приватног и јавног сектора чији се производи и идеје фокусирају на пружање паметних услуга у њези и здравству. Свака од држава у којој проводимо Програм иновација има свој Јавни позив и дефинисан државни фокус за који траже пријаве. Фокуси и државе у којима се проводи Програм иновација су:

- Босна и Херцеговина:

У Босни и Херцеговини сектор пружања услуга његе старијим лицима има простора за напредак. Тај напредак може бити и драстичан уз примјену дигиталних технологија у овој области. Програм иновација, стога, жели да подстакне и подржи развој услуга његе старијих тако што ће помоћи развијање идеја и готових производа/услуга/процеса који се базирају на дигиталним технологијама а намијењени су за примјену у области физикалне терапије и рехабилитације као и рјешења за помоћ при самосталном животу у контексту паметних услуга. С друге стране ова рјешења треба да буду примјењива у што ширем обиму, да јачају расположиве ресурсе за његу старијих и да смањују трошкове социјалне заштите у дугом року тако што ће спречавати физичко слабљење и незгоде код старијих.

- Румунија:

У Румунији, фокус је на побољшању квалитета живота старијих особа које имају здравствених или друштвених проблема (нпр. дијабетес, коронарна болест срца, деменција, депресија, усамљеност, когнитивни проблеми). Пожељна рјешења су рјешења за помоћ у установама за старије особе, за управљање болестима у болницама, системи за исхрану и аплицирање терапија, за узбуњивање и хитне случајеве (IoT, AI), повећан приступ друштвено-медицинским услугама у удаљеним подручјима, виртуелна услуге медицинског техничара или љекара, апликације за одржавање меморије или ВР рјешења за интеракцију са објектима, рјешења за предвиђање и упозорења, као и рјешења за управљање онколошким терапијама.

- Мађарска:

Најхитнији проблеми у Мађарској су друштвена искљученост, укључујући усамљеност, као и когнитивно пропадање, те први и други стадијум деменције. Рјешења која се траже треба директно да помогну самосталном животу старијих особа (65+). Дигитална рјешења која обезбјеђују административно растерећење његоватеља, посебно у кућној њези. Системи за узбуну и хитне случајеве за кућну његу и домове за старије. Такође су добродошла једноставнија рјешења која помажу у свакодневном животу старијих, која се лако развијају и производе од стране локалних компанија. Потребна су и рјешења за спрјечавање когнитивних проблема.

- Чешка:

У Чешкој су као највећи изазови у региону препозната следећа стања: дијабетес, сметње у кретању, оштећење слуха и палијативна њега. Усамљеност, лош квалитет живота и когнитивни проблеми су психолошки и социјални услови које треба побољшати. Рјешења која се траже су: производи за исхрану и дијабетес и дијету без глутена (ефикасност производње, разноврсност и избор, мјерење утицаја на здравље), смањење социјалних и здравствених средњорочних и дугорочних трошкова (управљање отпадом и енергијом, економска ефикасност), превенција падова, аутоматизовани или полуаутоматски системи за хитне случајеве (систем медицинска сестра-пацијент, рјешења за паметни кревет), телемедицина, ААЛ (потпомогнуте технологије, превенција, праћење), управљање волонтерским ангажманом, дигитални асистенти и дигитално образовање (дигиталне вјештине, друге компетенције, језици).

- Словенија:

За Словенију су потребна она рјешења која помажу старијим особама које живе сами код куће, неспособне да се брину о себи; домове за старање; старије особе са различитим врстама болести као што су деменција, Алцхајмер, болести срца, дијабетес, слабост. Такође, депресија, усамљеност, когнитивни проблеми, немогућност коришћења е-услуга. Рјешења која се траже су дигитално потпомогнута рјешења за старије особе које живе сами код куће најмање пола дана; дигитално потпомогнута рјешења и ИКТ услуге за старачке домове; смањење трошкова социјалне и здравствене заштите; рјешења за олакшано коришћење услуга старијим лицима националног портала е-здравје; дигитално образовање (дигиталне вјештине, коришћење апликација за паметну његу).

- Њемачка:

У Њемачкој, један од главних изазова је хармонизација и проширење постојећих рјешења која су остала на пилот или изолованом нивоу развоја и примјене. Због тога се траже рјешења за становање у паметним кућама, али и на интегративна рјешења која могу комбиновати постојеће алате тако да се побољша компатибилност читавог циклуса његе старијих особа које живе код куће, али и потенцијалну употребу у установама за његу.

- Бугарска:

Фокус у Бугарској је на унапређењу друштвене инклузивности старијих особа који нису у стању да се брину о себи и/или живе у удаљеним мјестима становања. Рјешења треба да обезбеде дигитална средства за ангажовање старијих особа, помогну им да стекну дигиталне вјештине и користе алате за директно унапређење услова живота.

- Аустрија:

У Аустрији се траже рјешења која су усмјерена на неколико аспеката свакодневног живота старијих особа са слабостима и који живе изоловано било у својим удаљеним домовима или установама за његу. Услуге и производи ће се фокусирати на побољшање социјалне укључености, ангажовање старијих у заједници и спречавање незгода код куће, праћење здравствених стања и узбуњивање у хитном случају. Ови алати и рјешења би требало да буду осмишљени тако да се примењују у великом обиму како би се дугорочно смањили здравствени и социјални трошкови са све већим бројем старијих којима су потребне услуге његе.

Шта можете добити?

  • D-CARE Innovation Prize те приступ међународној мрежи организација активних у области паметне његе која нуди могућности за умрежавање, сарадњу и ширење тржишта
  • развој рјешења и израду самоодрживог пословног модела кроз ко-креацију (заједнички процес стварања) уз директан контакт са циљном групом и савјете од стручњака за паметну његу и иновације
  • бесплатно тестирање једног пилот пројекта и потврда рјешења кроз Smart Care Lab RS – мрежу организација заинтересованих за развој паметних услуга у њези и здравству у РС

Ко се може пријавити?

Било да се правно или физичко лице, да сте управо добили идеју или имате већ развијен прототип, пријавите своје рјешење које ће допринијети унапређењу његе и здравства у сливу Дунава.

Важно је да желите дати допринос рјешавању проблема и да сте мотивисани да развијате своје рјешење у блиској сарадњи са својим корисницима. Ово, наравно, значи да је потребно да имате основна стручна знања у овој области и да имате план развоја свог рјешења кроз процес ко-креације и пилотирања. Ако се проналазите, упознајте се са детаљима прихватљивости пријава у Упутству за пријаву на Програм иновација и почните да попуњавате своју пријаву.

Како се пријавити?

Пријавићете се тако што попуните онлајн образац за пријаву на овом линку https://www.1ka.si/InnovationContest?language=41

Потребно је да:

  1. попуните образац за пријаву на https://www.1ka.si/InnovationContest?language=41 i
  2. кроз образац додате презентацију рјешења које пријављујете као ПДФ документ или видео

Прије пријаве потребно је да се упознате са детаљима Јавног позива и прочитате Упутства за пријаву (Водич за подносиоце пријава) које ћете наћи на првој страници онлајн обрасца за пријаву.

За више детаља о правилима погледајте Правила Програма иновација (Правилник о конкурсу за иновације). За сва питања можете се обратити на: milenal@bl.komorars.ba Милена Ђуђић, mate.csukas@dbh-group.com Máté Csukás или teresa.zauner@gruenderschiff.de Teresa Zauner.

ПРИЈАВИ СЕ ОДМАХ НА

https://www.1ka.si/InnovationContest?language=41