Предсједник Рачић на састанку са предсједником Додиком о износу најниже плате

26.01.2024


Предсједници ПКРС и ППКБЛ, Перо Ћорић и Горан Рачић, састали су се са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, с којим су разговарали о минималној плати у Републици Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је након састанка да у Републици Српској остаје најнижа плата 900 КМ.

Трагамо за конкретним привредним дјелатностима и услугама и онима који би могли да имају проблеме у пословању. Мораће да доказују да имају тај проблем и држава ће са њима те проблеме рјешавати, рекао је Додик.

Додик је рекао да је потребно да се пронађе начин да се помогне онима који имају објективне губитке, истичући да је кључно питање привреде Републике Српске како подићи продуктивност и технолошки развој.

Он је истакао да ће помоћи у трагањима за рјешењима свима, као што су дрвна, текстилна, индустрија обуће гдје се запошљава највећи број радника.

Ми не можемо да сносимо одговорност за смањене наруџбе из иностранства, али можемо да помогнемо да људи не изгубе радна мјеста и да се фирма не доведе у проблем, навео је Додик.

Он је истакао да Република Српска жели да сачува квалитетна радна мјеста, али не на уштрб њиховог губитка и послодаваца које, како је рекао, веома цијени и поштује, јер дају допринос развоју Српске.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је разговор био конструктиван и да су анализирани сви сектори, посебно оне који ће бити угрожени. Поручио је да је социјални дијалог у Српској заказао.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић наводи да комплетне привредне гране трпе штету због раста минималца.

- Унија послодавца и Савез синдиката РС требало би да отпочну преговоре о питању склапања колективних уговора. Тим уговорима треба дефинисати најнижу плату, односно минимални коефицијент у привредним гранама - рекао је Рачић, који сматра да би привреда на тај начин изашла из проблема у којем се нашла због раста најниже плате.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да ће у наредних седам дана радити на рјешењу проблема, додајући да постоје предузећа која не могу поднијети повећање најниже плате на 900 КМ.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Радован Вишковић, министри финансија Зора Видовић, привреде и предузетништва Војин Митровић, рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, као и представници Уније послодаваца Српске.