Предсједник Рачић са замјеником шефа мисије Амбасаде Румуније у БиХ

31.08.2023


Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић данас је одржао састанак са Др. Михаита Ене, замјеником шефа мисије за политичка, конзуларна и економска питања при Aмбасади Румуније у Босни и Херцеговини. Састанку је присуствовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Златан Клокић.

Проширење економских односа двије земље била је главна тема разговора, са освртом на тренутну спољнотрговинску размјену. Предсједник Рачић је истакао сарадњу са коморама Румуније, Плоешти и Букурешт, те да простора за економску сарадњу има. Министар Клокић је нагласио да су односи Румуније и Републике Српске добри, те да немамо отворених политичких питања.

По ријечима господина Ене, постоји конкретна заинтересованост увоз наших производа у Румунију и то у области ИТ сектора, дрвне, прерађивачке, прехрамбене и текстилне индустрије, као и одбрамбене индустрије (оружје, муниција, ремонт).  Такође, инвеститори из Румуније заинтересовани су за услове инвестирања у Републику Српску, и то на пољу грађивинске индустрије и обновљивих извора енергије.