Рачић о конкурсу за додјелу 2000 деташмана домаћим предузећима

03.08.2023


Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са привредним коморама Републике Српске и Федерације БиХ, расписала је конкурс за додјелу 2.000 деташмана домаћим предузећима за извођење радова у Њемачкој у 2023/2024. години, а највише дозвола добиће фирме које се баве грађевинским пословима.

За Републику Српску, од укупног броја, распоређује се 529 дозвола, и то 208 за грађевинарство, за изолатерство 124, док је за остале дјелатности распоређено 197 дозвола, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Како наводе, Федерацији БиХ припало је 1.059 дозвола, од чега за грађевинарство 418, изолатерство 250, за остале дјелатности 391, а од 412 дозвола посебног контингента, 164 односе се на грађевинарство, 96 на изолатерство, а 152 на остале дјелатности.

Квота од 412 дозвола посебног контингента расподјељује се у омјеру двије трећине за предузећа из ФБиХ и једна трећина за фирме из Републике Српске са већинским власништвом капитала правних и физичких лица из Словеније, а у недостатку таквих предузећа и остала предузећа из БиХ.

Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе Федерације БиХ, за Независне новине каже да је ово одличан пројекат који већ годинама спроводе привредне коморе у БиХ.

- То је провођење уговора између БиХ и Њемачке о кориштењу такозваних деташираних радника на радним мјестима у Њемачкој. По том систему, буквално, сваки дан 2.000 босанскохерцеговачких радника упослених у фирмама у БиХ, могу бити на радним мјестима у Њемачкој, што је одличан капацитет - истиче Јашарспахић.

Додаје да овај пројекат држи принцип континуитета, тако да компаније које традиционално имају добру искориштеност, опет имају могућност да добију контигент, а сваки пут се укључује и одређени проценат нових фирми.

- Да би фирма могла да се ангажује, мора имати бизнис регистрован у БиХ, као и да се бави одређеном дјелатношћу која се тражи. У овом случају компаније из Њемачке запошљавају грађане БиХ, а пријављени су по овдашњим законима, тако да порези и доприноси остају у нашој земљи, док на добрим уговорима наше фирме могу да дају и добре плате својим упосленицима - објашњава Јашарспахић и додаје да је то најбољи примјер како се може спречавати одлив радне снаге из БиХ.

- Вишеструки је значај овог пројекта и позивамо све компаније које су у могућности да ову прилику и искористе. Значи, то су наше компаније које поред својих послова добијају уговоре и у Њемачкој, а њихов приход је сума оних активности које имају и у Њемачкој и овдје - објашњава Јашарспахић.

Додаје да би било добро када би се овакав пројекат, као што је уговор са Њемачком, користио као модалитет и за друге земље из Европске уније.

Да је ово веома добар начин да наше фирме понуде своје услуге у иностранству, потврдио је за Независне новине Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

- Овај пројекат функционише већ дужи низ година, посебно јер су ови деташмани везани за њемачко тржиште, које је најзахтјевније и најразвијеније. Оно што је за нас веома битно јесте да привредници из Републике Српске до сада нису имали проблема, није било никаквих злоупотреба и проблема за издавање деташмана. То све функционише из године у годину по уходаном принципу и ми смо у Привредној комори РС врло задовољни фирмама које су деташиране и њиховим радницима који раде у иностранству. Исто тако, видим и да су фирме задовољне оним обимом услуга које им Комора пружа, тако да то све функционише веома добро - каже Рачић.

Додаје да је укупан контигент на нивоу БиХ унапријед одређен и да се у оквиру тога парципира са бројем од око 600 деташираних радника.

- Понекад постоји захтјев за више, али ми се морамо уклопити у број који је одређен за ФБиХ и Републику Српску. Међутим, уколико би се могло остварити нешто више деташмана, мислим да би било у сваком случају корисније - сматра Рачић.

Истиче да је ранијих година било проблема због чекања на визе, што је и представљало највећи проблем за деташиране раднике.

- То се прије знало чекати и по два-три мјесеца. С обзиром на то да и њемачко тржиште у овом моменту има изразити дефицит у вези с питањем радне снаге, мислим да би ове године те процедуре свакако морале ићи много брже - закључио је Рачић.

Спријечити евентуалне злоупотребе радника из иностранства

У протеклом периоду примјетно је да пословни субјекти у Републици Српској у већем броју ангажују радну снагу из земаља Блиског истока, односно Азије и Африке, те је неопходно превентивно дјеловати како не би дошло до злоупотребе тих радника, речено је у Бањалуци након састанка Регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима.

Начелник Одјељења за организовани и тешки криминалитет и дроге Полицијске управе Бањалука Зоран Пашалић рекао је да се појачаним ангажовањем тих радника отвара простор за одређене нерегуларности, које се односе на трговину људима.

ИЗВОР: еКапија