Сарадња са Амбасадом Грчке

26.10.2018


Предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић, примио је данас у просторијама Коморе, Леонидаса Папаконстантинидиса, савјетника за економска и трговинска питања у Амбасади Грчке Републике у БиХ.

У уводном, поздравном обраћању са обе стране изражена је воља да се размјеном квалитетних и правовремених информација побољша однос привредника из Републике Српске са привредницима из Грчке.

По ријечима предсједника Рачића, сарадња на економском плану између ове двије земље може бити знатно боља и треба се активно радити на томе. Поред туризма, гране привреде која је изузетно развијена у Грчкој, ту је и прерађивачка индустрија у којој има доста простора за развијање сарадње. Узимајући у обзир природне ресурсе којима располаже Република Српска надоградња постојеће економске сарадње је итекако могућа. Други битан фактор јесте позитивна политика за стране инвеститоре у РС, поготово у области пореске политике и осталих трошкова који су конкурентни. Области које би такође могле бити интересантне Грчким инвеститорима су дрвна и текстилна индустрија као и област енергетике.

С друге стране, господин Папаконстантинидис ставио се на располагање за све будуће пројекте и за успостављање сарадње између привредника Републике Српске и привредника из Грчке, а као први корак навео је размјену квалитетних и правовремених информација које би дистрибуирао на праве адресе у Грчкој. Изразио је спремност да на упите од стране Коморе и наших привредника пронађе адекватне саговорнике и потенцијалне партнере у Грчкој.