Свечано отворене двије међународне сајамске манифестације на Јадранском сајму у Будви

12.04.2018


У оквиру јубиларне, педесете године значајног ангажмана Јадранског сајма, Будва у веома разноврсним привредним и комерцијалним подухватима, дана 11.04.2018. године отворене су двије међународне сајамске манифестације: 42. Сајам намјештаја, опреме за домаћинства, пословне просторе и унутрашњу декорацију и 12. Сајам намјештаја „Art Expo“.

Директор Јадранског сајма доц. др Рајко Бујковић, поздрављајући присутне, истакао је да је посебно важно што је сајамска платформа међународног карактера: „То је значајна могућност за нашу привреду да додатно интернационализује пословање када је у питању  дрвна индустрија.

Истакао је чињеницу да 36% излагача на Јадранском сајму први пут комуницира са тржиштем Црне Горе. То је значајна прилика да тржиште конзумира нове производе и примијени  нове технологије које се нуде у производњи намјештаја.

На сајму се представило 84 директних и индиректних излагача из 14 земаља и попуњавањем комплетног капацитета Сајма, ова међународна манифестација је у потпуности испунила наша очекивања.

Запажен наступ на сајму, и овога пута, имала је и ПКРС-Подручна привредна комора Бања Лука која је дио свога штанда уступила промоцији предузећа: Дрвна индустрија БОР д.о.о. Градишка, Нова дрвна индустрија ВРБАС д.о.о. Бања Лука и Компанија БОКСИТ а.д. из Милића.

Свечано отварајући 42. Сајам намјештаја и 12. Сајам умјетнина испред Министарства пољопривреде ируралног развоја,  генерални директор Директората за шумарство, ловство и дрвну индустрију Адем Фетић нагласио је значај ове маниифестације на путу даљег развоја дрвне индустрије у Црној Гори.

„Како је кључни цииј развоја сваке индустрије односно сваког производача постизање конкурентности и препознавање на јединственом европском тржишту, то је у том процесу незамјењива и врло важна улога сајамких манифестација и Јадранског сајма као организатора.

Фетић је констатовао  овакви сусрети са собом носе размјену иновација, искустава, нових технолошкихрјешења и дизајна, те тржишних трендова, што је за сваког судионика нови изазов, а о улози Јадранског сајма у свему томе, рекао је:

„Овај Сајам је препознат као мјесто традиционалних сусрета производача и представника потрошча, трговаца и свих других посленика везаних за ову браншу. Они су на заједничком задатку како да поруке потражње са тржишта намјештаја иентеријера и умјетнина стигну до производача, као и да понуде новог дизајна иквалитета производа нађумјесто на све захтевнијем тржишту.

Дрво са својим специфичним својствима је и остаће незамјењив материјал застварање животног амбијента у нашем најближем окружењу.“

Поручио је да Црна Гора мора искористити компаративну предност која се огледа у квалитету дрвне сировине и унаприједити пословни амбијент за стварање црногорског бренда - финалног производа од дрвета - и упознао присутне са активностима Владе Црне Горе на овом пољу:

„Влада Црне Горе је на предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја већ предузела одређене кораке у правцу унапређења организационог модела коришћења шума. Поред доношења одлуке о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената, којом је заустављен извоз дрвне сировине, Влада је, на основу стручне анализе урађене уз подршку Свјетске банке, усвојила предлог идејног концепта за реорганизацју концесионог система корисцења шума“.

Директор директората за шумарство, ловство и дрвну индустрију изразио је наду  да ће тај нови приступ, који се занива на продаји дрвних сортимената на шумском стоваришту уз увођење приватног сектора на сјеци и извлачењу дрвне масе, дати нови квалитет.

„Тај квалитет ће се огледати у транспарентнијем и једноставнијем приступу дрвне сировине дрвопрерађивачима по квалитеним класама“ – казао је Фетић, и истакао спремност лнвестиционо - развојног фонда да обезбиједи посебне кредитне линије подршке инвестицијама у области дрвопрераде, посебно оним са већим степеном финализације дрвних производа.

„Активности овог сајма разумијем као врло важну подршку у том правцу и његова улога је незамјењива. Менаџменту сајма захваљујем на организацији и желим даље успјехе“ - рекао је Фезић и прогласио 42. Сајам намјештајаи 12. Сајам умјетнина АРТ ЕXПО отвореним.

Свечано отварање украсило је плес мажореткиња и Градска музика Будве, а посјетиоцима је понуђена и традиционална приморска посластица – руштуле.