Трећи сајам занимања Републике Српске одржан у Приједору

03.04.2018


Сајам занимања одржан је по трећи пут 30.03.2018. године, а  домаћин је био Град Приједор. Циљ сајма и ове године је упознавање ученика са струкама и занимањима, са фокусом на занимања која су потребна привреди, повезивање друштвених партнера, са нагласком на ученике и носиоце привредног развоја.  Професионална орјентација која ће помоћи ученицима деветих разреда основних школа да препознају своје потенцијале и склоности при избору будућег занимања, је такође циљ сајма занимања.

Домаћини, излагачи на сајму су средње школе града Приједора и Приједорске регије, а веома запажено су се представили у оквиру штанда Подручне привредне коморе Бања Лука-Канцеларије Приједор и  привредници: Arcelor Mittal д.о.о. Приједор, Боснамонтажа а.д. Приједор, Сана Линеа а.д. Костајница, Аустронет д.о.о. Приједор, Приједорчанака а.д. Приједор, Мира а.д. Приједор, Grossist д.о.о. Приједор. Своје представнике је имала и Подручна занатско предузетничка комора Приједор која је окупила на штанду представнике предузетника. За групу ученика и званице организована је посјета предузећу Мира а.д. Приједор, гдје су присутни обиласком процеса производње могли да се упознају са производњом свих врста Мириних производа.

Организатор Сајма занимања је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а учешће у сајму и панел дискусији на тему : „Професионална орјентација ученика основних школа и повезивање средње образовања са тржиштем рада“ имали су и Развојна агенција за средња и мала предузећа РС, Привредна комора РС, Агенција за економски развој Града Приједора “ПРЕДА ПД”, Занатско предузетничка комора РС, Завод за запошљавање РС, Удружење послодаваца, наставници практичне наставе и награђени ученици.

Сајам је посјетило преко 7.000 ученика деветих разреда из цијеле Републике Српске.