У Бањалуци почела велика регионална конференција посвећена соларној енергији

09.02.2023


Предсједник и генерални секретар Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић и Александар Љубоја присуствују великој регионалној конференцији о соларној индустрији која се одржава у  Банском двору.

Бизнис конференција посвећена соларној индустрији и енергији "Balkan Solar Summiт" почела је данас у Бањалуци. Овај важан догађај, посвећен соларној енергији, окупио је око 400 учесника са свих страна свијета. Бањалука ће данас и сутра бити центар соларне индустрије у региону, мјесто сусрета инвеститора, стручњака, креатора и доносиоци одлука.

Конференцију је отворио предсједник Српске Милорад Додик.

- Поред хране, енергетика је данас нешто најважније. Држава је спремна да чује приједлоге и учини све што је потребно да будемо лидер у овој области. Ако власт није та која подржава струку онда не идемо даље - рекао је Додик.

- Увјерен сам да је овај скуп прилика да разбије досадашња искуства, мишљења о вриједностима и важностима соларне енергије и потреби даљег развоја соларних пројеката на нашим просторима, али истовремено да разбије наше дилеме које се већ сада појављују у погледу развоја соларне енергије - истакао је данас министар енергетике и рударства у Влади РС, Петар Ђокић.

Конференција је организована под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, а у организацији Агенције "Минт".

По програму конференције, сутра ће се одржати и и панел на тему „Банке и финансирање соларних електрана“, а модератор ће бити предсједник ППКБЛ, Горан Рачић