У Подручној привредној комори Бањалука представљено више од 80 врста вина са подручја Шумадије

01.12.2023


Предсједник Удружења произвођача вина "Шумадија" Саша Новаковић истакао је током представљања на Фестивалу шумадијских вина у Бањалуци да се представља 18 винарија са овог подручја.

Он је навео да се мало која регија у свијету може мјерити по љепотама и благодетима којима је обдарена, као што то може Шумадија.

"Плодном земљом, водом и климом Шумадија сваке године изнедри најквалитетније и најукусније воће у регији, па и у свету. Од тако квалитетног грожђа је уз рад и труд вредних руку Шумадинаца вековима настајало висококвалитетно вино", рекао је Новаковић.

Према његовим ријечима, Удружење броји 54 члана, 40 винарија и 14 виноградара, обрађује се више од 360 хектара винограда од који се справљају од вина са географским поријеклом до сортних и стоних вина.

Предсједник Подручне привредне коморе Горан Рачић рекао је током обраћања присутнима да је Шумадија регион који је идеалан за производњу вина, те да постоји традиција.

"Ми у Републици Српској имамо у оквиру Привредне коморе Удружење винара Републике Српске, доста смо радили протеклих година, успјели смо да усагласимо Закон о вину и винарству на нивоу БиХ који би требао бити ускоро усвојен. То је резултат нашег дугогодишњег рада са свим винарима и настојимо да у сваком моменту промовишемо нашу домаћу винарску индустрију", рекао је Рачић.

Он је рекао да је Херцеговина позната као винарски крај, додавши да и околина Бањалуке има доста добрих и квалитетних произвођача вина који су на неким од најпрестижнијих европских сајмова добили веома запажене награде.

Рачић је навео да је на неки начин договорено потписивање споразума о сарадњи између винара Републике Српске са Удружењем винара из Шумадије, те да би било задовоство да 7. децембра на Фестивалу домаћих вина, ракије и хране винари из Шумадије буду гости и да се тада уприличи и потписивање тог споразума.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао је да је виноградарски и вински сектор веома важан са 40 винарија и више од 96 укупно регистрованих субјеката у регистру јаких алкохолних пића и винарија.

"Са производњом вина од отприлике два милиона литара мислим да имамо добру тенденцију и раст. Можда некад није била традиција на овим просторима да се толико конзумира вино, али марљивим радом Привредне коморе и Министарства пољопривреде и комплетне Владе успјели смо значајно да подигнемо и капацитете и број регистрованих винарија", рекао је Лалић.

Директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненад Поповић изјавио је да је караван шумадијских вина обишао и представио вина у неколико градова из окружења - Тивту, Нишу, Београду и Новом Саду, а да је посљедња станица у овој години Бањалука.

Поповић је истакао да је Шумадија озбиљна винска регија и да ће њено представљање бити настављено.

Промоцији је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

ИЗВОР: СРНА