Усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама

15.06.2022


Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно по скраћеном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

С обзиром на то да је ријеч о законском акту који је различитим текстовима усвојен у Представничком дому у односу на Дом народа, формирана је комисија за усаглашавање текста закона.

У комисију за усаглашавање текста овог закона су у име Дома народа именовани делегати Амир Фазлић, Душанка Мајкић и Лидија Брадара.

Ријеч је о законском акту који је један од приоритета које БиХ треба да испуни према мишљењу Европске комисије, а подразумијева усклађивање ове области са правном тековином ЕУ.

На истој сједници, Закон о порезу на додату вриједност /ПДВ/ који предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ, умјесто досадашње јединствене од 17 одсто, усвојен је данас у другом читању.

Стопа од пет одсто ПДВ-а примјењивала би се за основне прехрамбене намирнице – брашно, хљеб, млијеко, млијечне производе, храну за дојенчад израђену од млијека, уље, со, шећер, сточну храну, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто за луксузну робу попут вина и алкохолних пића, цигарета, аутомобила, парфема, накита и оружја.

Ни овај Закон није усвојен у истом тексту у којем га је усвојио Представнички дом парламента БиХ, те ће бити упућен комисији на усаглашавање текста.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ у првом читању, а који предвиђа изједначавање свих пореских обвезника.

Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

Извор: СРНА