Uspješno održan sastanak fokus grupe o fiskalnoj reformskoj analizi

Uspješno održan sastanak fokus grupe o fiskalnoj reformskoj analizi

U četvrtak, 22. avgusta 2024. godine, u prostorijama Područne privredne komore Banja Luka, održana je fokus grupa u okviru istraživanja koje provodi Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI). Ova aktivnost je deo USAID-ovog Projekta fiskalne reforme (FRA) u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su se okupili je predstavnici privatnog sektora sa ciljem prepoznavanja ključnih izazova sa kojima se suočavaju u okviru trenutnog poreskog sistema. Kroz detalju diskusiju, učesnici su podelili svoja iskustva i probleme u vezi sa fiskalizacijom, kao i u oblasti direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada.

Poseban fokus stavljen je na iskustva preduzeća u svakodnevnom radu sa Poreskom upravom, korištenju njihovih usluga, stepenu digitalizacije, te poštivanju propisa. Tokom sastanka, predstavljen je i prvi set rezultata istraživanja dobijenih kroz anketiranje kompanija širom BiH.

Učesnici su izneli brojne izazove sa kojima se suočavaju, pružajući dragocene uvide za dalje unapređenje poreznog i poslovnog okruženja.

Ova fokus grupa je značajan korak ka prepoznavanju problema i kreiranju preporuka za poboljšanje fiskalnog sistema u Republici Srpskoj. Nastavak istraživanja i analiza rezultata doprineće razvoju konkretnih mjera za unapređenje poreske politike i poslovnog okruženja u BiH.