Inicijativa Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sezonskim radnicima

Poslovna zajednica u Srpskoj uputila je inicijativu Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sezonskim radnicima.
Razlog je taj što sezonski radnici odlaze na rad u druge države, što postaje prava muka za domaće privrednike koji ostaju bez radne snage.
Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore regije Banjaluka, za ATV je rekao da su prepoznali interes da se oblast sezonskog zapošljavanja radnika uredi na prostoru Republike Srpske.
„Uputili smo inicijativu Ministarstvu poljoprivrede koje prati najviše sezonskih djelatnosti, Ministarstvu rada kao nadležnom ministarstvu i Vladi Republike Srpske. Nažalost, zakon prošle godine nije donesen u Narodnoj skupštini, pa smo ove godine tu temu ponovo aktuelizovali i tražimo od Vlade Srpske da se ta oblast uredi zakonom“, izjavio je Račić za ATV jutro.
Cilj zakona jeste da se sezonski poslovi, za koje nedostaje radnika i koji su prethodnih godina bili uglavnom na crno, da se urede. Slični zakoni postoje u regionu, te Račić ističe da bi bilo dobro da se ta oblast zakonski uredi i u Srpskoj.
„Na taj način bi pomogli poslodavcima da kvalitetno organizuju poslove jer oni su u ovom momentu suočeni sa nedostatkom sezonskih radnika . Sa druge strane, i radnici koje angažuju nisu previše odgovorni, danas se pojave na poslu pa ih nema dva, tri dana, i nikada ne možete znati šta možete od njih očekivati. Ako ih prijavite po postojećem zakonodavstvu, onda prema njima i prema državi imate ogromne troškove,a sa druge strane, imate i njihovu odgovornost“, rekao je Račić.
Zakon o sezonskom zapošljavanju radnika funkcioniše tako što se na dnevnom nivou prijavljuju radnici i za njih se plaća zbirna stopa poreza i doprinosa na dnevnom nivou.
„Tako u Srbiji funkcioniše taj zakon, gdje je zbirna stopa po jednom radniku otprilike šest KM. Oni radnici koji vam se pojave na poslu, vi njih prijavite i platite za njih zbirnu stopu doprinosa, nezavisno od plate, odnosno dnevnice, koju su oni taj dan imali. na taj način je danas ta oblast uređena i danas u Srbiji nema radnika u sezonskim djelatnostima koji radi na crno, jer je to interes i poslodavaca i radnika“, izjavio je predsjednik Područne Privredne komore regije Banjaluka.
Račić kaže da su sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem razgovarali na tu temu te da je on podržao inicijativu. On je rekao da će učiniti sve da u najkraćem mogućem roku taj zakon bude na dnevnom redu Vlade, a samim tim i na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.
Izvor: Atv Banja Luka