Inicijativa za povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a na 150.000 KM

Rukovodstva Zanatsko preduzetničke komore regije Banja Luka i Područne privredne komore Banjaluka, Žana Arsić i Goran Račić potpisali su zajedničku Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojom traže povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50 hiljada na 150 hiljada maraka. Granica od 50 hiljada maraka postoji od kad je uveden sistem PDV-a.

Područna privredna komora Banja Luka i Zanatsko preduzetnička komora regije Banjaluka u prethodnom periodu su se zalagale za povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a na 100.000 KM. Međutim, novonastala situacija, previsoka stopa inflacije, konstantni rast cijena repromaterijala, energenata, kao i šire konsultacije sa velikim brojem preduzetnika, ukazuju da ovaj iznos nije dovoljan i da ne može odgovoriti potrebama obaveznika, zanatlija i preduzetnika. Smatramo da je za opstanak zanatstva i preduzetništva, prag za ulazak u sistem PDV-a ne smije biti manji od 150.000 KM.

Poređenja radi, Zakon o porezu na dodatu vrijednost donijet je 2005. godine i tada je prosječna godišnja neto plata iznosila 465,00 KM, a bruto 707,00 KM. Danas, u prvom kvartalu 2023. godine prosječna neto plata iznosi 1.244,00 KM, dok je bruto 1.888,00 KM, što znači da preduzetnik ili zanatlija koji zapošljava 3 (tri) radnika ima obavezu cca 70.000 KM samo za bruto zaradu. To dalje implicira da ne mogu prijavljivati sve radnike, ukoliko žele ostati u sistemu poslovanja bez PDV-a, ili će u toku godine otvoriti novi poslovni subjekat. Ovakav sistem je izvor sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Ako bi sadašnji iznos od 50.000 KM ostao na snazi još dva mjeseca, to bi primoralo veliki broj preduzetnika da uđu u sistem PDV-a, zbog čega bi cijena usluge bila uvećana za dodatnih 17 odsto, što bi se direktno odrazilo na našu konkurentnost, dugoročno smanjilo broj klijenata, odnosno kupaca, jer bi na taj način dodatno negativno uticali na ionako nisku kupovnu moć našeg stanovništva. Posljednično, ovakva situacija dovela bi do zatvaranja velikog broja preduzetničkih radnji, a to bi za rezultat imalo i otpuštanje velikog broja radnika ili njihov prelazak u sivu zonu.

Napominjemo da u ovom trenutku u Republici Srpskoj posluje oko 25.500 samostalnih preduzetnika, koji ukupno zapošljavaju gotovo 50.000 radnika, što dovoljno govori o važnost ovog sektora privrede i potrebi da im se omogući nesmetani rad, ali i stvore preduslovi za dodatno unapređenje poslovanja.

Račić je, nakon potisivanja inicijative, novinarima rekao da će ona biti ponuđena Privrednoj komori Republike Srpske, Privrednoj komori Federacije BiH, Privrednoj komori Brčko distrikta BiH, Zanatsko preduzetničkoj komori Republike Srpske, te Obrtničkoj komori Federacije BiH kako bi zajednički ta inicijativa bila upućena Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.