U Banjaluci počela velika regionalna konferencija posvećena solarnoj energiji

U Banjaluci počela velika regionalna konferencija posvećena solarnoj energiji

Predsjednik i generalni sekretar Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić i Aleksandar Ljuboja prisustvuju velikoj regionalnoj konferenciji o solarnoj industriji koja se održava u  Banskom dvoru.

Biznis konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji “Balkan Solar Summit” počela je danas u Banjaluci. Ovaj važan događaj, posvećen solarnoj energiji, okupio je oko 400 učesnika sa svih strana svijeta. Banjaluka će danas i sutra biti centar solarne industrije u regionu, mjesto susreta investitora, stručnjaka, kreatora i donosioci odluka.

Konferenciju je otvorio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Pored hrane, energetika je danas nešto najvažnije. Država je spremna da čuje prijedloge i učini sve što je potrebno da budemo lider u ovoj oblasti. Ako vlast nije ta koja podržava struku onda ne idemo dalje – rekao je Dodik.

– Uvjeren sam da je ovaj skup prilika da razbije dosadašnja iskustva, mišljenja o vrijednostima i važnostima solarne energije i potrebi daljeg razvoja solarnih projekata na našim prostorima, ali istovremeno da razbije naše dileme koje se već sada pojavljuju u pogledu razvoja solarne energije – istakao je danas ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Petar Đokić.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u organizaciji Agencije “Mint”.

Po programu konferencije, sutra će se održati i i panel na temu „Banke i finansiranje solarnih elektrana“, a moderator će biti predsjednik PPKBL, Goran Račić